27 / 04 / 2024

İdris Güllüce: 5 bin 465 konut teslim edildi!

İdris Güllüce: 5 bin 465 konut teslim edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2006-2014 yılları arasında devam eden ve tamamlanan işler için 317 milyon 824 bin lira harcama yapıldığını ve 5 bin 465 konutun teslim edildiğini bildirdi.



Güllüce, yaptığı yazılı açıklamada, yeni Türkiye yolunda şehirlerin alt ve üst yapıları kadar insan boyutuna daha çok ağırlık vereceklerini şehrin ruha, ruhun da şehre yansıyacağı projeleri hayata geçireceklerini ifade etti. 


Bugünden yarını inşa etmenin, yarını imar etmenin sorumluluğunu omuzlarında taşıdıklarını kaydeden Bakan Güllüce, "Yeşil Bina Yönetmeliği" ile ilerleyen dönemde inşaat sektöründe yenilenebilir enerjiye dayanan, enerji verimli çevre dostu, yerel malzemelerle üretilmiş sürdürülebilir yeşil binaların ve yerleşim alanlarının artırılması ve yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirtti. 


Güllüce, 2011'de "Enerji Kimlik Belgesi" uygulamasını başlatıp bugüne kadar ülke genelinde 230 binden fazla yapıya Enerji Kimlik Belgesi verdiklerini bildirerek, "Ülke genelinde 10 bin 600 enerji kimlik belgesi uzmanı yetiştirdik. Yeni binaların enerji tüketimleri, eski binalara göre yüzde 40 daha az olduğundan, ülke çapında toplam yüzde 16'lık enerji tasarrufu sağlanması hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


"26 bin mimar ve mühendise denetçi belgesi verdik" 


İnşaat yapımında kullanılan malzemelerin kalitesiyle ilgili yapı malzemelerinin, dünya piyasalarında en üst düzeyde rekabet edebilmesi için gayret sarf eniklerini vurgulayan Bakan Güllüce, şöyle devam etti: "Mal ve can güvenliği standardı sağlanmış yapı malzemelerinin, piyasaya arzını sağlamak üzere gerekli mevzuat ve denetim sistemini oluşturduk.

 

Bugüne kadar 629 denetim elemanı marifetiyle 35 binden fazla yapı malzemesi denetimi yapıldı. Son dönemde özellikle belon santralleri ve demir üreticilerine yönelik çok sayıda denetim gerçekleştirildi. Şu an için ülke genelinde yapı denetim izin belgesi alarak faaliyetine devam eden bin 639 yapı denetim kuruluşu bulunuyor. Bugüne kadar 20 bin 485 mimar ve mühendise de denetçi belgesi verdik." 


"20 bin şantiyeye denetim yaptık" 


Güllüce, Bakanlıkça özel sektör inşaatlarının denetimi kapsamında 20 bin 587 şantiye denetimi yaptıkları bilgisini de vererek, şunları kaydetti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2003'ten bugüne kadar maliyeti yaklaşık 8.3 milyar lira olan 3 bin 687 yapım projesi gerçekleştirdik. Ayrıca 1.6 milyar lira değerinde 209 yapım projesi çalışması halen devam ediyor. 2014'te en azı 300 öğrencilik olmak üzere çeşitli kapasitede 12 yurt inşaatı. 23 adet kamu hizmet binası projelerinin yapımına başladık. 


Ayrıca. İskan Kanunu kapsamında hak sahiplerine yönelik çalışmalar yıllık programlar çerçevesinde devam ediyor. 2006-2014 yıllan arasında devam eden ve tamamlanan işler için 317 milyon 824 bin lira harcama yapıldı ve 5 bin 465 konut hak sahiplerine teslim edildi. Bu dönemde karşılıksız kira yardımı olarak 3 milyon 901 bin lira harcama gerçekleştirildi.  İzmir  Tahtalı ve Mersin Alaköprü Barajları iskan çalışmaları kapsamında Bakanlık olarak bu ayda hak sahiplerine kurayla konutlarını teslim edeceğiz." 


İstanbul İstiklal Gazetesi


Geri Dön