19 / 04 / 2024

Ifo, gelecek yıl Alman ekonomisinde resesyon ve rekor enflasyon şimdiden öngördü!

Ifo, gelecek yıl Alman ekonomisinde resesyon ve rekor enflasyon şimdiden öngördü!

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından biri olan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya’nın bu yıla ilişkin büyüme tahminini, enerji krizinin etkileri ve tarihi yüksek enflasyon nedeniyle aşağı yönlü olarak revize etti. İşte haberin devamı…



Merkezi Münih'te bulunan Ifo, Almanya ekonomisine ilişkin haziran ayında yayınladığı 2022 ve 2023-2024 yıllarını kapsayan büyüme tahminlerinde güncelleme yaptı.

Ifo, bu yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 2,5'den 1,6’ya indirirken, 2023 büyüme beklentisini de yüzde 3,7 artıştan yüzde 0,3 küçülmeye çekti. 2024'te ise yüzde 1,8’lik bir büyüme öngörüldü.

Ifo, ülkede ağustosta yüzde 7,9 olan enflasyon rakamının bu yıl ortalama yüzde 8,1 olmasını bekliyor. Enstitü, 2023’te açıkladığı enflasyon tahminini yüzde 3,3’den yüzde 9,3’e çıkarırken, 2024 yılında ise yüzde 2,4’e kadar düşmesini bekliyor.

Enerji tedarikçilerinin özellikle 2023'ün başında, yüksek satın alma maliyetleriyle elektrik ve gaz fiyatlarını büyük oranda yükselteceklerine yer verilen Ifo raporunda, "Bu, enflasyon oranını ilk çeyrekte yüzde 11'lere kadar yukarı çıkartacak. Sonuç olarak, hane halkı reel geliri keskin bir şekilde düşecek ve satın alma gücü gözle görülür şekilde azalacaktır." Diye bahsedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön