24 / 04 / 2024

İfraz işleminin iptali!

İfraz işleminin iptali!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemine ifraz deniyor. Peki, ifraz işleminin iptali nasıl olur?



İfraz işleminin iptali!

İfraz (ayırma) tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen (yargı yoluyla veya anlaşarak) belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. 


İfraz işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor. İşlemin bitimini takiben ayrılan parçalara ayrı ayrı parsel numaraları veriliyor. İfraz işleminin parselasyon özelliğinde olan ve olmayan iki çeşidi bulunuyor;


Parselasyon niteliğinde olmayan ifraz (ayırma): Kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan sadece bir parselin birden çok parçalara ayrılması işlemi olarak tanımlanıyor. 


Parselasyon niteliğinde olan ifraz (ayırma): İmar parsellerini oluşturmak amacıyla parseller içersinde yol, meydan, yeşil saha, park, otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemi deniyor. 


İfraz işleminin iptali!

Tapu işleminin iptali için tapu iptaline konu olacak hususun belirtilerek mahkeme aracılığıyla tapu işleminin iptali davası açılması gerekiyor. Tapu işleminin iptali için vekaletname vererek bir avukat aracılığıyla tüm davanın görülmesi aşamasında yetkilendirme yapılabiliyor. 


Tapu ifraz harcı 2015 oranları!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön