25 / 04 / 2024

Tapu ifraz işleminin iptali nasıl yapılır?

Tapu ifraz işleminin iptali nasıl yapılır?

Tapuda tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemine ifraz deniyor. Peki, bu işlemin iptali mümkün mü? Tapu ifraz işleminin iptali nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...



Bir arsanın bölünmesi ya da parsellere ayrılması işlemi ifraz olarak ifade ediliyor. Başka bir deyişle tek parsel olarak tapuda kayıtlı yer alan gayrimenkulün parsellere bölünüp, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 

Düzenlemesi yapılmış imar adalarındaki arazi ve arsa maliklerin başvurusu üzerine imar planı ve mevzuatına uygun olmak şartı ile ifraz ve tevhit işlemleri gerçekleştirilebiliyor. 

İfraz işlemi yapılacak olan gayrimenkul, belediyenin sorumluluğu altında olan bölgede yer alıyorsa belediye encümenine, değilse il idare kuruluna başvuru yapılması gerekiyor. 

İfraz işlemi başvuruyu takip eden 30 gün içinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılıyor ve işlem sonuçlanıyor. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim ediliyor. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içerisinde gerçekleştirme mecburiyeti vardır. Peki, bu işlem iptal edilebilir mi?
 


Geri Dön