28 / 03 / 2024

İfraz işleminin mali yönü!

İfraz işleminin mali yönü!

İfraz işleminde, tapu kütüğünün müstakil bir sayfasında kayıtlı taşınmaz, ilgilisinin talebi üzerine iki ya da daha fazla parçaya ayrılıyor. İşte, ifraz işleminin mali yönü!



İfraz işleminin mali yönü!

İfraz işlemi 1994/5 sayılı Genelgede; “İlgilisinin talebi üzerine bir parselin İmar Kanunu’nun 15 ve 16. maddeleri uyarınca iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi işlemidir.” şeklinde tanımlanıyor.


Ayırma işleminde, tapu kütüğünün müstakil bir sayfasında kayıtlı taşınmaz, ilgilisinin talebi üzerine iki ya da daha fazla parçaya ayrılıyor.


Yapılan işlemin imar mevzuatına uygunluğu, işleme tabi parselin konumuna göre belediye ya da il özel idaresi kurulu kararına bağlanıyor.  Daha sonra yeni oluşan her bir parça ayrı bir parsel numarası altında ayrı bir kütük sayfasına kaydediliyor. 


İmar planlarına uygun şekilde parselasyon haritaları hazırlanıyor ve imar kanunun 15 maddesine göre kamuya terk edilen alanlar bu haritalarda belirleniyor. 


İfrazı yapılan taşınmaz belediye ve mücavir alan içinde kalıyorsa belediye encümeni, belediye ve mücavir alan dışında kalıyorsa il idare kurulunun onayına sunuluyor. 


İfraz işleminin mali yönü...

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)


İfraz hangi durumlarda yapılmaz?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön