29 / 03 / 2024

İfraz hangi durumlarda yapılmaz?

İfraz hangi durumlarda yapılmaz?

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak ayrılmasına ifraz deniyor. Peki, ifraz hangi durumlarda yapılmaz?



İfraz hangi durumlarda yapılmaz?


Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescili işlemine ifraz deniyor. 


İmar kanununun 15. ve 16. maddeleri İfraz ve Tevhid ana başlığı altında düzenleniyor.  İmar kanunun 15. maddesi “ İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayri menkullerin bu kısımlarının ifrazına veya tevhidine izin verilmez.”


İmar planlarına göre yol, meydan, yeşil saha, park ve otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan yerlere rastlayan gayrimenkullerin bu kısımlarının ifrazına ve tevhidine izin verilmiyor. İmar parselasyon planı tamamlanmış olan yerlerde yapılacak ifraz ve tevhidin bu planlara uygun olması gerekiyor. 


İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit ediliyor. 


İmar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmiyor. 



İfraz sözleşmesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön