23 / 04 / 2024

İhracatı üçüncü çeyrekte 18 milyar doları aştı

İhracatı üçüncü çeyrekte 18 milyar doları aştı

Türkiye’nin makine ihracatı 2022’nin üçüncü çeyreği sonunda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranda artarak 18,4 milyar dolar oldu. En büyük ihracat pazarları ise sıralamasında Almanya, ABD ve İtalya olarak tespit edildi. 



Makine İhracatçıları Birliği tarafından paylaşılan son makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk 9 ayı sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 18,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Eylül ayında 263 milyon dolar olarak hesaplanan Almanya’ya ihracat ilk 9 ay sonunda 2,2 milyar dolara yükseldi. Resesyon beklentilerinin arttığı Avrupa Birliği ülkeleri bu dönemde Türkiye’den toplamda 10,5 milyar dolar tutarında makine satın aldı.

2022 yılında dünyadaki toplam mal ihracatının geçen yıla göre miktar bazında yüzde 2 oranda değer bazında yüzde 6 oranında artmasının beklendiğine işaret eden Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şu ifadeleri kullandı:

“Benzer bir yükseliş bizim ihracat birim fiyatlarımızda da var. Geçen sene 5,8 dolar olarak hesaplanan KG başına ortalamamız, bu yıl yüzde 5,5 yükseliş ile 6,1 dolar olarak seyrediyor. Bunun anlamı da fiyat artışlarının bu yılki toplam makine ihracatımıza katkısının 1,2 milyar doları bulması demek ki bu da talebin miktar bazında durağanlaştığı bir ortamda fiyatları arttığı seviyede koruyabilmek önemli bir başarı ve destekleyici bir unsur.

Fakat biz fiyat artışlarıyla elde ettiğimiz fazla gelirle sene boyunca denge kaynaklanan kaybımızın ancak yarısını kapatabileceğiz. Toplam ihracat gelirinin yüzde 70’ten fazlası euro cinsinden yapan bir sektörüz. Sterlin ve euronun, dolar karşısında değer kayıplarının makine sektörü için ise külfetinin 9 ayda 1,5 milyar doları bulduğunu hesaplayabiliyorlar, sene sonunda ise 2 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön