19 / 04 / 2024

İkinci el konut piyasasına düzenleme geliyor!

İkinci el konut piyasasına düzenleme geliyor!

İkinci el otomotiv piyasasının ardından, ikinci el konut piyasasını da düzenleyeceklerini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Komisyon oranları belirlenecek ve herkesin farklı komisyonla iş yapması önlenecek." dedi.



Anadolu Ajansı'nın (AA) muhabirlerinden Deniz Çiçek'in haberine göre; İkinci el konut satışına ilişkin piyasada düzensizlik ve başıboşluk olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Komisyon oranları belirlenecek ve herkesin farklı komisyonla iş yapması önlenecek." dedi.

 

İkinci el konut piyasasına düzenleme geliyor!

 


Bakan Tüfenkçi, AA muhabiri Deniz Çiçek'e açıklama yaptı. Açıklamada; ikinci el otomotiv piyasasının ardından, ikinci el konut piyasasını da düzenleyeceklerini söyledi. Tüfenkçi, "Bu noktada bir düzenleme gerekiyor. İkinci el konut satışları, ülke ticaret ve ekonomisinde önemli bir meblağ teşkil ediyor. Tüketiciler ya da konut satın alanların mağduriyetini önlemek istiyoruz. Her önüne gelenin emlak dükkanı açması ve konut ticareti yapmasının önüne geçilecek, böylece suistimaller önlenecek" şeklinde konuştu.

 

Emlakçıya sertifika şartı


Bakan Tüfenkçi, emlakçılarda aranacak şartların ve niteliklerin belirleneceğini söyledi. Tüfenkçi, "Emlakçılarla müşteriler arasında düzenlenecek belge ve sözleşme tipleri belirlenecek. Böylelikle komisyon oranları belirlenecek ve herkesin farklı komisyonla iş yapması önlenecek. Emlak ticareti yapanlar geniş bir kesimi oluşturuyor. Bu insanların oda veya birlik oluşturularak disipline edilmesi noktasındaki çalışmalar son aşamasına geldi. Yönetmeliği kısa sürede kamuoyunun görüşüne açacağız" ifadelerinde bulundu.


Tüfenkçi sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı; "Taşınmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz kişilerce yapılması, bu kişilerin mesleki itibarının korunması, ticaretin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekle iştigal etmek üzere nitelikli insan kaynağı yaratılması ve hizmet kalitesiyle tüketici memnuniyetinin artırılması amaçlanıyor. Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için alınması gerekli belgeler, işletmelerin sahip olması gereken nitelikler, verilen hizmetler karşılığı alınacak ücretler ve taşınmaz ticaretinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir bilgi sisteminin kurulması gibi hususlar düzenlenecek."


Geri Dön