25 / 04 / 2024

İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlasını aydınlattı

İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlasını aydınlattı

İstanbul İl Özel İdaresi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'u taçlandırmaya devam ediyor



Daha önce İstanbul silüetinde önemli rolü olan bir çok yapıda ışıklandırma çalışmaları yapan İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlasını da aydınlattı... Anadolu Yakası silüetinin olmazsa olmazlarından olan Selimiye Kışlası, artık ışıl ışıl... 

İstanbul İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan özel bir ekip, Selimiye Kışlası'nın aydınlatılmasına ilişkin çeşitli tasarımlar hazırladı. Selimiye Kışlası'nın tarihi dokusuna uygun dış cephe dekoratifli aydınlatma projesi mimar, mühendis ve restoratörler tarafından hayata geçirildi. 19. Yüzyıla ait mimari özellikleri üzerinde taşıyan Selimiye Kışlası, görkemli görüntüsünü bu proje sayesinde artık geceye de taşıdı. 

Selimiye Kışlası  ışıklandırma projesi; çeşitli bakış doğrultularından algılanabilmesini olanaklı kılacak ve ayrıca dominant özelliğini vurgulayabilecek bir şekilde ele alındı. Özellikle Sarayburnu, Cankurtaran ve Topkapı Sarayı'ndan bakıldığında Harem bölgesinin en dikkat çekici yapılarından biri olarak öne çıkan Selimiye Kışlası, artık geceleri de İstanbul'un bir çok noktasından izlenilebilecek.  

Selimiye Kışlası  aydınlatma projesi / Selimiye Kışlası aydınlatma çalışmaları, simülasyon anlatımında da görülebileceği gibi, tarihi değeri ve kimliği ile bütünleşen ve içinde bulunduğu siluette öne çıkan bir aydınlatma sistemine kavuşturuldu. Projede; kışla genelinde aydınlatmanın yaygın karakterli olması fikri benimsenirken, cepheyi düşey olarak belirli eşit aralıklarla bölen kolonçelerin ritmine uygun, kontrast yaratmayan ancak tekdüzeliği bozmaya çalışan bir aydınlık dağılımı elde etme amaçlandı. Bu yatay karakterli ana kütle üzerinde ortalama 25 lm/m2 aydınlık düzeyi sağlanması hedeflendi. Işık kaynaklarının renk sıcaklıklarının ise, yapının tarihi kimliği ve gün ışığındaki renksel özellikleri dikkate alınarak koyu sarı renk etkisi verebilecek 2200 Kelvin olması tercih edildi. 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Selimiye Kışlası'nın ışıkları turizm için yanacak
 
1. Ordu'nun karargâhı olan tarihî Selimiye Kışlası'nın ışıkları artık gece boyunca sürekli yanacak.
 
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul projeleri kapsamında, daha önce İstanbul silüetinde önemli rolü olan birçok yapıda ışıklandırma çalışmaları yapan İstanbul İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlası'nı da aydınlattı. İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan özel bir ekip, İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Selimiye Kışlası'nın aydınlatılmasına ilişkin çeşitli tasarımlar hazırladı. Selimiye Kışlası'nın tarihî dokusuna uygun dış cephe dekoratifli aydınlatma projesi mimar, mühendis ve restoratörler tarafından hayata geçirildi. 19. yüzyıla ait mimarî özellikleri üzerinde taşıyan Selimiye Kışlası, görkemli görüntüsünü bu proje sayesinde geceye de taşıdı. Selimiye Kışlası ışıklandırma projesi; çeşitli bakış doğrultularından algılanabilmesini mümkün kılacak ve ayrıca dominant özelliğini vurgulayabilecek bir şekilde ele alındı. Özellikle Sarayburnu, Cankurtaran ve Topkapı Sarayı'ndan bakıldığında Harem bölgesinin en dikkat çekici yapılarından biri olarak öne çıkan Selimiye Kışlası, artık geceleri de İstanbul'un birçok noktasından izlenebilecek.
Zaman


Geri Dön