26 / 04 / 2024

İmar affı kanunu yürürlük süresi uzatıldı mı?

İmar affı kanunu yürürlük süresi uzatıldı mı?

İmar affı kanunu olan 2981 sayılı kanun, 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanun gereğince 31 Mayıs'ta yürürlükten kaldırılacaktı. Peki, imar affı kanunu yürürlük süresi uzatıldı mı?



İmar affı kanunu yürürlük süresi uzatıldı mı?

İmar affı kanunu olan 2981 sayılı kanun, imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenlemek ve bu işlemlere dair müracaat, tespit, değerlendirme, uygulama ve duyuru esaslarını ve ilgili diğer hususları belirliyor.


Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki yapıları; 6785 sayılı Kanuna 1605 sayılı Kanunla eklenen Ek 7 ve 8 inci maddeler gereğince çıkarılan yönetmeliğin 1.03 maddesi kapsamına giren alanlardaki yapılar ile (b) bendi dışında kalan sanayi, depolama, turistik ve tarımsal yapıları kapsayan kanun, 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkındaki kanunun 23. maddesi gereği yürürlükten kaldırılacaktı.


Ancak 2981 Sayılı Kanun yürürlükten kaldırılırken, başlamış işlemlerin sonuçlandırılması için bu hükmün üç yıl sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Düzenlemenin bitiş tarihi ise 31 Mayıs 2015 olarak belirlenmişti.


Bu süreçte işlemlerini halledemeyen ve tapularına bir türlü kavuşamayan çok sayıda vatandaş, sürenin uzaması için taleplerde bulunmuştu. Peki, imar affı kanunu yürürlük süresi uzatıldı mı?


Değerlendirilen talepler neticesinde; 2981 sayılı kanuna dayandırılarak görülen davalarda ve bu kanuna ilişkin devam eden işlemler için bu kanunun yürürlükten kalkma süresi 3 yıl daha uzatıldı. Yeni tarih 31 Mayıs 2018 oldu.



2981 sayılı kanun metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön