18 / 04 / 2024

İmar barışı başvuruları ne zaman bitiyor?

İmar barışı başvuruları ne zaman bitiyor?

Türkiye'deki 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı başvuruları için son aya girdik. İmar affından yararlanmak isteyen vatandaşlar imar barışı başvuruları son tarihi hakkında araştırma yapıyor. 



Türkiye'de ruhsatsız ve kaçak olan 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı uygulamasında son aya girildi. İmar affından yararlanmak isteyenler son tarih için araştırmalara başladı. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, imar barışı uygulamasından faydalanmak isteyen vatandaşlar için uzmanlardan uyarı geldi.  Uzmanlar, vatandaşların işlemlerini kesinlikle son günlere bırakmamalar gerektiği konusunda uyardı. 

1- İmar barışı nedir?

2017 yılı öncesinde yapılan iskansız yapıları kapsıyor. Elektrik, su ve doğalgaz bağlanırken büyük sorunlar yaşanılan iskanı olmayan apartmanlar için belirli miktar harç yatıran vatandaşlar iskanlarını alabilecekler. İskanlarını alan apartman sahipleri, elektrik, doğalgaz, su gibi alt yapı hizmetlerini talep ederken sorun yaşamayacaklar.

2- İmar barışında son başvuru ne zaman?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan imar barışı uygulamasında son viraja girildi. Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan uygulama kapsamında süreç 31 Ekim'de sona erecek. 8 Haziran'da başlayan uygulamaya bu güne kadar 5 milyon kişi başvuruda bulundu.

3- İmar barışı başvuruları nereye yapılacak?

İmar barışı uygulaması kapsamında yapı kayıt işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak.

4- İmar barışı hangi yapıları kapsıyor?

31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilmiş yapıları kapsıyor.

5- İmar barışı hangi yapıları kapsamıyor?

İmar barışı uygulaması, İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanları kapsamıyor.

6- Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı? 

İmar barışı, imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor. Yapı kayıt belgesi alınacak yapılar için yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

7- İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?

 Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

8- İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı? 

Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen vatandaşlar, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebiliyor.

9- Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek? 

İmar barışı bedelinin 31 Aralık 2018’e kadar yatırılması gerekiyor.

10- Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli? 

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

 

7 soruda imar barışı başvurularında merak edilenler!


Geri Dön