28 / 03 / 2024

İmar barışı yapıların yüzde 40’ını krediye uygun hale getirecek!

İmar barışı yapıların yüzde 40’ını krediye uygun hale getirecek!

İmar barışı kanunu ile yaklaşık 13 milyon gayrimenkulün imar affından yararlanması bekleniyor.  Tapu kurucusu ve CEO'su Emre Erşahin, bu yapıların da yüzde 40'ının krediye uygun hale geleceğini söyledi.



Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Tapu kurucusu ve CEO'su Emre Erşahin, bu yapıların da yüzde 40'ının krediye uygun hale geleceğini ifade etti. 

Tamamı ya da bir kısmı kaçak yapılar ile izne tabi olmayan tüm gayrimenkullerün İmar Barışı Kanunu kapsamına girdiğini söyleyen Erşahin, "Yani mevcut imar hakkından daha fazla inşa edilmiş gayrimenkuller, 2B arazilerinde bulunan kaçak gayrimenkuller, hazine arazilerinde bulunan kaçak yapıların beton dayanım sınıfı C-15'in üzeri olarak tanımlanan depreme dayanıklı binalar imar affından yararlanabilecek. Yaklaşık 13 milyon gayrimenkulün imar affından yararlanabileceği düşünülüyor." dedi.
 

Her bölgenin rayiç bedeli farklı olduğu tam değer öngörülemese de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki toplamda 40-50 milyar TL gelir öngördüklerini açıklamıştı. Bu işlemden sağlanan gelir de kentsel dönüşümde kullanılacak.


YÜZDE 40'I KREDİYE UYGUN HALE GELECEK

"İmar barışı ile alınacak Yapı Kayıt Belgesi artık o yapıyı yasallaştırdığı için bankalar bu yapılara konut kredisi verebilecek." diyen Erşahin, şöyle devam eti:

"Ancak yıkıma yakın, yapı ömrünü tamamlamak üzere olan yapılara banka kredi vermeyebilir. Böylece risk teşkil eden yapıların ayrıştırılmasını da son derece önemli bir gelişme olarak görüyoruz. İmar barışı ile verilecek olan ‘Yapı Kayıt Belgesi’ bir imar hakkı tanımadığı için gayrimenkulün yıkılması halinde banka alacağına karşılık bulamayacağından kredi vermeyebilir. Yapı Kayıt Belgesi almış gayrimenkuller yıkılıp yeniden yapıldığında imar hakkı kazanmıyor. Yapıların yüzde 40’ının krediye uygun hale geleceğini tahmin ediyoruz."


Geri Dön