26 / 04 / 2024

İmar barışında Boğaziçi, Sultanahmet, Gelibolu istisnası!

İmar barışında Boğaziçi, Sultanahmet, Gelibolu istisnası!

Kamuoyunda imar barışı olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin detaylarını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, uygulamanın 3 istisnası olduğunu söyledi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AA Editör Masası'nda kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin detayları açıkladı.

İmar barışında Boğaziçi, Sultanahmet, Gelibolu istisnası!

Bu düzenlemenin üç istisnası var

Bakan Özhaseki, bütün bu sıkıntıların, engellenmesi, önlenmesi gerektiğini, bu nedenle böyle bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu ve getirdiklerini ifade etti.

Özhaseki, bu düzenlemenin üç istisnasının bulunduğunu söyledi. Özhaseki sözlerine şu şekilde devam etti; "Bunun üç istisnası var, bunlar bu kapsama girmeyecek. Bir, Boğaz'dan geçen geminin içinde bir vatandaş kabul edin kendinizi, gördüğünüz o yamaçlardaki yapılar buraya dahil değil. (Ruhsata aykırı yapılar) Onlar her zaman yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Orası Türkiye'nin, dünyanın incisi. İkincisi, Sultanahmet çevresi, Süleymaniye çevresi ve orada Beyazıt'tan geçen bir raylı sistem hattı var, herkes bilir tahmin ediyorum, Aksaray'dan başlayıp Sultanahmet'e giden hat. Bunun kuzey tarafı, burası tarihi eserlerin en yoğun olduğu bir yer. Bizim tescilli eserlerimiz, gözbebeklerimiz orada. Orada bir takım çalışmalar var, yeni düzenlemeler var. Bundan dolayı orada bir sıkıntı olmasın diye burayı da dışarıda tutuyoruz. Özellikle Sultanahmet, Ayasofya'dan başlayarak Unkapanı Caddesi'ne kadar uzanan, özellikle Beyazıt'tan geçen raylı sistemin kuzey tarafı, İstanbul Üniversitesi'nde kalan tarafı, bir de Gelibolu Yarımadası istisna. Buralarda bu yasa geçerli değil, bunun dışındaki yerlerde vatandaş gelecek kendi arzusuyla beyanda bulunacak. Odan sonra da konutlara yüzde 3, iş yerlerine yüzde 5 gibi bedel ödeyecek."

İmar barışı başvuruları cuma günü başlıyor!
 

 


Geri Dön