16 / 04 / 2024

İmar barışında iskan almanın 4 şartı!

İmar barışında iskan almanın 4 şartı!

İmar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi ile iskan da alınmış oluyor. Peki, imar barışında iskan almanın şartları nelerdir?



İmar barışı ile yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı son buluyor. Uygulamaya başvuran kimseler, yapı kayıt belgesi alarak mevuzata aykırı yapısını yasallaştırıyor.
 
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

Yapı kayıt belgesi ile iskan da alınmış oluyor. Peki, imar barışında iskan almanın şartları nelerdir?

İmar barışında iskan almanın şartları

1- Yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması.

2- Yapının üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu olmaması.

3- Yapının Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde olmaması.

4- Yapının 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda yer almaması.

İmar barışı başvurusu

Yukarıdaki şartlara uygun yapılar için başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Başvurular e-devlet kapısından yapılıyor. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor. Düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor.


20 soruda tapuda imar barışı işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön