24 / 04 / 2024

İmar barışında 'kaçak yapı' krizi!

İmar barışında 'kaçak yapı' krizi!

İmar barışını fırsata çevirmek isteyenler gözlerini sit alanlarına çevirdi. Kaçak yapılar ise uydu görüntüleriyle artık tek tek tespit ediliyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan 'imar barışı' uygulamasıyla 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedefleniyor. Yapı Kayıt Belgesi verilen uygulama kapsamında başvurular 15 Haziran 2019'a kadar yapılacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan yapılar için verilen Yapı Kayıt Belgesi ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapıları kayıt altına almış olacak. 

Yapı Kayıt Belgesi almak 

İmar Barışı'ndan yararlanmak için ilk aşamada Yapı Kayıt Belgesi alınması gerekiyor. Yapı Kayıt Belgesi almak için süre 15 Haziran tarihinde sona eriyor. 

Tapu alım

İmar Barışı'nın ikinci aşama ise tapu alım sürecidir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar için Kat Mülkiyetli tapu alınabiliyor. 

İmar barışında fırsatçılık

İmar Barışı fırsatçılarının özellikle SİT ve mera alanlarında, hazine arazilerini sahiplenmek için buralara kaçak yapı yapıp, 'Yapı Kayıt Belgesi' başvurusunda bulunduğu tespit edildi. Fırsatçılar, 1 Ocak 2018 yılından sonra özellikle hazine arazilerine kaçak yapı yapıp, hem de kaçak yapısını 1 Ocak 2018 tarihinden önce yapmış gibi gösterip Yapı Kayıt Belgesi almak istiyor.

Cennette kaçak krizi

Antalya bölgesinde sazlıklar içine kulübe, prefabrik ev ve gecekondu yapılaşmalar her gün artıyor. Belediyeler ise kaçak yapılarla mücadele konusunda yetersiz kalıyor.  

İmar barışı fırsatçılarına şok!

İmar barışına başvuranlar dikkat!

Dikkat! İmar barışında süre daralıyor!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön