23 / 04 / 2024

İmar barışında toplam yapı alanı nedir?

İmar barışında toplam yapı alanı nedir?

İmar barışı başvurularında istenen bilgiler arasında bulunan toplam yapı alanı kısmı başvuruda bulunan kimseler arasında belirsizliğe neden olabiliyor. Peki, imar barışında toplam yapı alanı nedir? Nasıl hesaplanır?



İmar barışı başvuruları e-devlet kapısından yapılıyor. Müracaat sayısının her geçen gün katlandığı imar barışında başvuru sürecinde bazı bilgiler gerekli oluyor.

E-devlet üzerinden yapılacak müracaatta gereken bilgiler arasında toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare) de yer alıyor.

Bu kısmı dolduran kimseler metrekare konusunda belirsizlik yaşayabiliyor. Peki, imar barışında toplam yapı alanı nedir?

İmar barışında toplam yapı alanı nedir?

Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı ve ya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişiklerile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamını ifade etmektedir.

Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvuru yapılmak isteniyor ise bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere, bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmelidir.

Konut ve ticari amaçlı bağımsız bölümlerden oluşan karma kullanımlı bir yapı için başvuruda bulunulacak ise toplam konut ve toplam ticari bağımsız bölüm brüt alanlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekmektedir. Bu belirleme yapılırken, konut ya da ticari bağımsız bölümlerde ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalat / değişiklikler ile elde edilen alanların toplama dahil edildiğine dikkat edilmelidir.

İmar barışında toplam yapı alanı nedir?

İmar mevzuatına aykırılık nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön