16 / 04 / 2024

Rezerv yapı alanı nedir?

Rezerv yapı alanı nedir?

Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında tespit edilen rezerv yapı alanı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz. "Rezerv yapı alanı nedir? Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?" İşte yanıtı...



Rezerv yapı alanı nedir?

Kentsel dönüşüm, bir kentte sorunlu ve gelişmemiş bölgelerin belirlenmesi ile söz konusu sorunların giderilerek, gelişime açık hale getirmek için yapılan yapılandırma çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönüşüm kapsamında "Rezerv yapı alanı" kavramı da bulunuyor. Peki "Rezerv alanı nedir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Rezerv yapı alanı, riskli bölgelerin ve riskli yapıların belirlenmesi üzerine buradaki yerleşimin taşınması için belirlenen alanları ifade ediyor. Burada bölgelerin ve binaların nitelikleri önemli bir rol oynuyor.


Riskli alan..

Bakanlık,  TOKİ  veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski olan alanlardır.


Riskli yapı..

Belirlenen riskli bölgelerde yer alan ve ekonomik ömrünü tamamlayan yapılar, riskli yapı kapsamına giriyor.


Tüm bu bilgiler ışığında "Rezerv yapı alanı nedir?" sorunun mevzuattaki tanımını vermek gerekirse; "Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ veya idarenin talebine bağlı olarak re'sen, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar." şeklinde olacaktır.


Riskli alanda yaşayana 3 seçenek..

Riskli bölge olarak belirlenmiş ve rezerv yapı alanlarına taşınması kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bölgede yaşayan kesim için 3 seçenek sunuluyor.

* İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

* Hazır projelerden daire vermek,

* Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Rezerv alan ilan edilen yerler..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar 42 bin 300 hektarlık alanı yeni proje alanı olarak ilan etmiş bulunuyor. İstanbul'da rezerv alan ilan edilen yerlere örnek; Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Esenyurt, Başakşehir, Esenler, Arnavutköy ve Eyüp.

Rezerv yapı alanının tespiti!
Rezerv yapı alanı nasıl belirlenir?
Rezerv yapı alanını kim belirler?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön