25 / 04 / 2024

İmar barışının komşuları barıştıracak detayları!

İmar barışının komşuları barıştıracak detayları!

13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı sona erdirecek olan İmar barışı başvuruları dün resmen başladı. Düzenleme ile birden fazla bağımsız bölümü ve malikini barındıran, apartman tarzı binalara nasıl Yapı Kayıt Belgesi alınacağı da belirlendi...



İmar barışı başvuruları başladı. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İmar barışı düzenlemesiyle, birden fazla bağımsız bölümü ve malikini barındıran, apartman tarzı binalara nasıl Yapı Kayıt Belgesi alınacağı da belirlendi. 

1- Komşumla anlaşamazsam yapı kayıt belgesi alamayacak mıyım?

Takvim'de yer alan habere göre, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek. Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, aykırılık hangi bağımsız bölümle ya da bölümlerle ilgiliyse o bağımsız bölümlerin maliklerinin kendi paylarına düşen bedeli ödemesi gerekiyor.

2- Kim ne kadar ödeyecek?

Yapı malikleri, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda olacak. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen malik, genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına da sahip olacak. 

3- Komşuda pişerse bana da düşer mi?

Bağımsız bölümünde aykırılık olmasına rağmen kendi payına düşen bedeli ödemeyen ve Yapı Kayıt Belgesi almayanlar, aynı binada başka bir bağımsız bölüm için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi'nden faydalanamayacak.

4- İnşaat halindeki yapılar ne olacak?

İnşaat halindeki yapılara 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için, ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Ayrıca belge verilen bölümün eksikleri tamamlanabilecek.

5- Tadilat yapabilir miyim?

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda ruhsat alınmaksızın yapılabilecek basit onarım ve tadilatlara izin var. Ayrıca açma ve çalışma ruhsatı da yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın verilebilecek.

Adım adım imar barışı başvuru süreci!
 


Geri Dön