29 / 03 / 2024

İmar barışının konut fiyatlarını artırdığı 5 il!

İmar barışının konut fiyatlarını artırdığı 5 il!

Tapusuz konut ve işyerinin imar sorununu ortadan kaldırmak amacı ile gündeme getirilen imar barışı için başvurular 31 Aralık'ta sona erecek. İmar barışı uygulaması kapsamında geçen 5 ayı aşkın sürede konut fiyatları da yükselişe geçti. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması ve imara aykırı, ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması için yapılara yasallık kazandırılması planlanan "imar barışı" düzenlemesine başvurular hızla devam ediyor. 

31 Aralık'ta başvuruların sona ereceği imar barışına  e-devlet üzerinden başvuru yapılabiliyor. İmar barışına yaklaşık 8 milyon 600 bin başvuru geldi bu sayısının son güne kadar dahada artması bekleniyor. İmar barışında şimdiye kadar ekonomiye 6 milyar TL kazandırıldı. İmar barışından  toplamda ise 40-50 milyar TL  gelir bekleniyor.

Aradan geçen 5 aydan fazla sürede konut fiyatları da yükselile geçti. Ülke ekonomisine de katkı sağlayan imar barışı konut fiyatlarında doping etkisi yarattı. Coldwell Banker Türkiye ve Reidin tarafından hazırlanan verilere göre Türkiye genelinde emlak fiyatları 5 ayda uçuşa geçti. Mayıs-Eylül dönemi fiyat artış şampiyonu yüzde 10'luk değer artışıyla İzmir-Çiğli oldu. 

İmar Barışı'na en çok rağbet gösteren iller ve değer artışları da şöyle;  
1-) İzmir-Çiğli
2-)  Ankara   Gölbaşı  
3-) İstanbul Adalar 
4-) Konya Beyşehir 
5-)  Zonguldak Merkez 

Yeni kaçak yapılara af yok
8 Kasım'da katıldığı SotCA Ödülleri töreninde açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 31 Aralık 2017’den önce yapılmış kaçak yapıların imar barışından yararlanacağını söyledi ve ''Bu tarihten sonra yapılan kaçak yapılara ise af yok” dedi.

10 soruda yapı kayıt belgesi müracaatı!

50 maddede imar barışının tüm detayları!

32 soruda imar barışı yönetmeliği 2018!


Geri Dön