24 / 04 / 2024

Osman Avcıl: Konut fiyatlarındaki artışın birden fazla nedeni var!

Osman Avcıl: Konut fiyatlarındaki artışın birden fazla nedeni var!

Son dönemlerde artan konut fiyatları hakkında konuşan Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı (ELMÜTDER) Av. Osman Avcıl,konut fiyatlarındaki artışın birden fazla nedeni olduğunu vurguladı.



Demir fiyatlarının artmasına paralel olarak konut fiyatları da arttı.  Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı (ELMÜTDER) Av. Osman Avcıl, konut fiyatlarındaki artışın birden fazla nedeni olduğunu aktardı. 


Referandum sonrası yeniden start verilen yeni konut projeleri, demir sıkıntısına takılmaya başladı.Geçen yıl tonu bin 167 liradan satılan demir, şimdilerde yüzde 79,9 artışla 2 bin 100 lira seviyesinden alınabiliyor.


'FİYATLARIN ARTMASININ BİRÇOK NEDENİ VAR' 


Fiyatlarının artmasında döviz kurlarındaki artışın da etkili olduğunu belirten Başkanı Avcıl, "Geçen gün gündeme getirdiğimiz gibi demir fiyatlarının artması buna paralel olarak beton ve ince malzemenin fiyatlarının artması olmaktadır, rica belediye harç vergilerinin artması gibi unsurlar konut satışlarında hayati önem taşımaktadır. Bazı bölgelerde yeterli arsa stokunun olmaması da satışları olumsuz etkiledi. İnşaatlarda bir arz yavaşlaması meydana geldi. Bu durumda fabrikalar üretimlerini yurt dışı siparişlerine bağladılar. Bundan dolayı piyasada demirin bulunamaması fiyat artışına sebep oldu. Ayrıca bu artış devam ederse ister istemez sektörümüzün diğer yan ürünlerine de yansıyabilir. İrili ufaklı birçok konut üreten firmalar demir fiyatlarındaki artıştan etkilenecek ve inşaat maliyetlerine etki edecektir. Kısa süre içerisinde de konut fiyatlarına da sirayet edecektir. Genelde demire gelen zam konut maliyetlerine ortalama yüzde 11 Tik bir artışa sebep olabilir. Hükümetimizin kendi takdir ve imkânları dâhilinde konuya çözüm bulacak adımlar atacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. 



Fırat Gazetesi


Geri Dön