26 / 04 / 2024

İmar durum belgesi nedir? İmar durum belgesi nasıl alınır?

İmar durum belgesi nedir? İmar durum belgesi nasıl alınır?

İmar durum belgesi; bir arsanın içinde bulunduğu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren resmi belge olarak biliniyor. Peki, İmar durum belgesi nasıl alınır? İşte tüm detaylar...



İmar durum belgesi arsa sahibi bireylerin, arsalarına yaptırmak istedikleri yapılara dair bilgilerin yer aldığı resmi bir evrak olarak karşımıza çıkıyor. Bu belge olmadan arsanıza herhangi bir inşaat yaptırmanız mümkün olmuyor. Bu belge bir nevi inşaat yapma ruhsatı olarak biliniyor ve inşaat yapabilme yetkisi veriyor. 

Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceğinden tutun, arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğine kadar birçok konu bu belgeyle açıklanıyor. İmar durum belgesi almak için öncelikle ait olunan belediyeye dilekçe yazılması gerekiyor. Dilekçenin yanı sıra bazı gerekli evraklarında temin edilmesi gerekiyor. 

İmar durum belgesi nedir? İmar durum belgesi nasıl alınır?

Bulunduğunuz belediyeden almış olduğunuz imar durum belgesinin geçerlilik süresi 1 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Belgenizin geçerlilik süresi dolmuş ise yasal bir yükümlülüğü kalmıyor ve yenisi için tekrardan belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. 


Geri Dön