26 / 04 / 2024

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Gayrimenkul işlemlerinde adı sıkça duyulan takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Takyidat belgesi tapunun detaylarını gösteren bir belge türü olarak karşımıza çıkıyor. Tapu takyidat belgesi sayesinde gayrimenkul üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakları, serbest dereceden istifade haklarının bulunup bulunmadığını görebiliyorsunuz.

Takyidat, kelimesi Türk Dil Kurumu’na göre sınırlama anlamına karşılık geliyor. Takyidat belgesinin üçüncü kişiler tarafından talep edilmesi mümkün olmasa da, gayrimenkul bilgilerinin herkes tarafından sorgulanabilmesi mümkün oluyor. 

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Tapu işlemlerinin gerçekleştirilmesinde takyidat belgelerinin de büyük bir önemi bulunuyor. Takyidat belgesini genel itibari ile gayrimenkul sahibi ya da bu malikten hak sahipleri kabul edilen kişiler alabiliyor. 

Takyidat belgesinin üçüncü şahıslar tarafından alınması mümkün değildir. Takyidat belgesi tapu tarafından veriliyor, tapu çalışanlarından talep edilebiliyor ve harç bedelinin aşağıda belirttiğimiz bankaların ATM’lerinden yatırılmasının ardından makbuz ile gidilip alınabiliyor. 


Geri Dön