19 / 04 / 2024

İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!

İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!

İmar İskan Blokları ev sahiplerinin Emlak Konut GYO ile noterde imzalayacağı sözleşmeden sonra kazma vurulacak. Peki ev sahipleri ne kadar kira yardımı alacak? Yeni evler lüks mü sosyal konut mu olacak?..




İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!



İmar Blokları’nın yıkımı için her şey tamam. Ataşehir Belediyesi, tüm İmar İskan Blokları mülk sahipleriyle anlaştı. Emlak Konut GYO ile protokol hazırlandı. Şimdi aşağıda tarihçesi ve son durumu özetlenen bilgiler İmar İskan Blokları mülk sahipleriyle paylaşılacak ve mülk sahiplerinin protokolü imzalamasıyla düğmeye basılacak!..



İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!


İmar İskan Blokları'nın olduğu alana yapılacak projenin künyesi!


Proje alanı: 300.000 metrekare


Planlanan alan: 160.000 metrekare


Hak sahiplerinin tapulu alanı: 110.000 metrekare


Hak sahibi sayısı: 1290 


Emsal: 2,5 Emsal


Konut sayısı: 2800 (Projenin tamamı hak sahiplerine verilecek daire büyüklüğünde yapıldığı taktirde)


Daire büyüklüğü: Net 98 metrekare, kat brütü 140 metrekare (Minimum) 



 

İmar İskan Blokları Kentsel Yenileme Projesi’nin dünü!


Ataşehir Belediyesi, 30 Haziran 2010 tarihinde T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu üçlü protokole imza atarak, Yenişehir Mahallesi, Şerifali Çiftliği Mevkii Gecekondu Önleme Bölgesi’nde bir Kentsel Yenileme Projesi başlattı. 


Proje alanı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1969 yılında “Gecekondu Önleme Bölgesi” ilan edildi. 

1999 depreminden sonra Bayındırlık İl Müdürlüğü ve İBB tarafından yaptırılan çalışmalarda, 129 bina (1290 daire) için hasarlı ve orta hasarlı raporları verildi. 


Mart 2009'da kurulan Ataşehir Belediyesi, binaların hasarlı olması ve can güvenliği nedeniyle, bu bölgeyle ilgili çalışma başlattı,  bölgedeki tüm plan ve uygulama yetkisi TOKİ'de olduğundan dolayı da  TOKİ ile görüşmelere başladı.


Şerifali Kentsel Yenileme Projesi çalışmalarında ilk iş, bir irtibat ofisi oluşturmak oldu. 


Şubat 2014 itibariyle gelinen noktada 58 metrekare dairesi olana 140 metrekare daire verilmesi sağlandı. 


Proje süresince aylık 700 TL kira yardımının yapılması, blok sakinlerine verilecek dairelerin proje alanının belli bir bölgesine değil bütünü içerisine dağılacağı kabul ettirildi. 


Yapılacak projenin bünyesinde açık ve kapalı otoparklar, yüzme havuzları, tenis kortlar, basketbol ve futbol sahaları, sosyal tesisler gibi birimlerin tamamının yer alması sağlandı. 


Resmi toplantıların devamında 05 Ekim 2010 Salı günü Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde Şerifali İmar İskân Bloklarında mülk sahibi olan sakinlerin katılımıyla belediye tarafından büyük bir toplantı düzenlendi. 


17 Ekim 2010 Pazar günü Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde, tüm proje yetkilileri dönemin  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun, TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, GEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Bayraktar’ın katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, mülk sahiplerinin hakları en yetkili kişilerden mülk sahiplerine duyuruldu. Toplantıya yaklaşık 1000 kişi katılmış ve katılanların %90’ının bu projeye “evet” dediği toplantı salonunda gözlemlendi. Toplantıda gelişmeleri ve yapılan değişiklikleri içeren ek protokol imzalanarak Muvafakat Senedi İmza Süreci resmen başlatıldı. 03 Aralık 2010 tarihine kadar alınan imza sayısı 1030’u geçerek, yüzde 85’lik bir katılım oranına ulaşıldı.


Hedeflenen katılımın sağlandığı kanaatine varılarak, o dönem TOKİ Başkanı ve sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yapan Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla Green Park Otel’de mülk sahipleriyle bir toplantı düzenlendi. 

Erdoğan Bayraktar toplantıdaki konuşmasında bölgede sosyal konut yapacağını belirtmesi üzerine İmar İskan Konutları sakinleri ve Ataşehir Belediyesi yöneticileri tepki göstedi ve toplantıyı sonlandırdılar.


Ataşehir Belediyesi tarafından TOKİ’ye, bölgede mülk sahiplerine gösterilen projeler yani lüks konut yapılmadığı takdirde belediyenin bu projenin içerisinde olamayacağı ve sosyal konut yapılmasını da engelleyeceği belirtildi.

2011 Hükümet seçimlerinden sonra yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başına gelen Erdoğan Bayraktar ile yapılan görüşmeler sonucunda lüks konutlar yapılması ve daire büyüklüklerinin değişmemesi şartı ile Ataşehir Belediyesi’nin haklarından vazgeçebileceği ve projeyi Emlak Konut GYO’nun projeyi yapmasını istenildiği  beyan edildi. 


Bunun üzerine Bakanlık şartları kabul etti ve Ataşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut GYO ile yeni bir protokol imzaladı.



İmar İskan Blokları protokolünün detayları!


Yeni protokolde Ataşehir Belediyesi’nin herhangi bir ortaklığı ve payı yok.


İmar İskan Blokları mülk sahiplerinin Emlak Konut GYO ile imzalayacağı sözleşmelerde mahal listeleri, kat planları ve detaylı teknik şartname yer alıyor. 


İmar İskan Konutları sakinlerinin imzalayacağı sözleşmelerde teknik şartnameler de yer alacak ve söz konusu teknik şartnameler Emlak Konut GYO nun Batı Ataşehir’de yaptığı lüks konutlarla aynı olacak.


Daire büyüklüklerinde bir değişiklik olmayacak önceki gibi 98.05 m2 net, 140 m2 brüt olacak. 


Daireler, proje alanının tamamına dağıtılacak, İmar İskan Konutları sakinlerinin blokları ile müteahhitin blokları karışık olacak ve aylık 700 TL kira yardımı yapılacak.


Gelinen noktada Emlak Konut GYO’nun İmar İskan Blokları sakinlerin alacağı dairelerin tüm özelliklerini belirten mahal listelerini ve teknik şartnamelerini hazırlamalarını bekleniyor. 


Sözleşmeler hazırlandıktan sonra mülk sahipleri, Emlak Konut GYO ile noterden sözleşmeleri imzalayacak ve proje hayata geçecek.


(Kaynak: Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin 05 Şubat 2014’te İmar İskan Blokları sakinlerine iletilmek üzere yazdığı mektup)


İşte o protokol!


İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!



İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!



İmar İskan Blokları’nın akıbeti belli oldu! İşte detaylar!




Geri Dön