23 / 04 / 2024

Esenler Otogarı'nın akıbeti belli oluyor!

Esenler Otogarı'nın akıbeti belli oluyor!

Yıllardır tartışma konusu olan 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nın akıbeti bugün belli olacak.




Yıllardır tartışma konusu olan 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nı 25 yıldır işleten Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği’nin sözleşmesi 5 Mayıs 2019 tarihinde doldu. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, otogarın, yeni otogar yapılıncaya kadar 5 seneliğine İBB şirketlerinden İSPARK’a devredilmesi gündemde. Otogarın nasıl ve kim tarafından işletileceğine ilişkin kararın bugünkü İBB Meclisi’nde gündeme gelmesi bekleniyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun teknoloji üssüne dönüştürerek “Akla ve bilime peşkeş çekeceğini” açıkladığı, Bayrampaşa'daki otogarın bugün İBB Meclisi'nde konuşulması bekleniyor. İmamoğlu'nun Harem Otogarı ile birlikte şehir dışına taşınacağını belirttiği Bayrampaşa Otogarı'nın nasıl işletileceği konusu sözleşmenin dolması sebebiyle bir süredir tartışma konusuydu. Bugünkü mecliste karara bağlanması için meclise havale edilmesi beklenen teklif, İBB Başkanlığı Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı. Başkanlık makamına yazılan 8 Temmuz 2019 tarihli teklif yazısında önce otogarın yapım ve işletme sürecinin geçmişi de anlatıldı.

İNTİFA HAKKI SÜRESİ DOLDU

Yazıda verilen bilgiye göre Bayrampaşa'da yaklaşık 230 dönüm arazi üzerinde otogar kompleksi yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği arasında düzenlenen sözleşme, encümenin 29 Aralık 1987 tarihli kararı ile onaylandı. 1993'te UKOME, Bayrampaşa Otogarı'nın 15 Aralık 1993 tarihinde açılacak olması sebebiyle Topkapı terminalinin kullanılmaması konusunda karar aldı. 1994 tarihli İstanbul İl Trafik Komisyon kararıyla da tüm şirketlerin 20 Nisan 1994 tarihinden itibaren İstanbul Otogarı'nda faaliyetlerine başlayacağı karara bağlandı ve sözleşme gereği 1990'da faaliyete başlaması gereken tesis 5 Mayıs 1994 yılında hizmete alındı. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3 Aralık 1999 tarihli resmi senet ile tesisin işletmeciliğine ilişkin 5 Mayıs 1994'te başlamak ve 5 Mayıs 2019 tarihinde bitmek üzere 25 yıllık intifa hakkı düzenlendi.

DERNEK 25 YIL DAHA İSTEMİŞ

Teklif yazısında, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan sözleşmenin 5 Mayıs 2019'da bittiği belirtilerek işletmeci derneğin 25 Nisan 2019 tarihli dilekçesi ile kullanım hakkı süresinin 25 sene daha uzatılması talebinde bulunduğu aktarıldı. Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı, bu dilekçe doğrultusunda Fen İşleri Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı ve İSPARK A.Ş'den bir değerlendirme istedi.

YENİ OTOGAR YAPILANA KADAR…

Ulaşım Daire Başkanlığı'nın 21 Haziran tarihli yazısında “Büyük İstanbul Otogarı'nın yeni otogar alanı yapılıncaya kadar İSPARK A.Ş. bünyesinde işletmeye alınmasının planlandığı ve mevcut işletmeci olan Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'ne süre uzatımının verilmesinin uygun bulunmadığı” değerlendirmesi yapıldı.

İŞLETME BEDELİNİ MECLİS BELİRLEYECEK

Bu sebeple Büyük İstanbul Otogarı'ndaki ticari faaliyetlerin ve ulaşım hizmetlerinin aksamaması için otogarın işletmeciliğinin; işletme süresinin 5 yıl olması ve alınacak işletme bedelinin belediye meclisince belirlenmesi kaydıyla İBB iştiraklerinden İSPARK A.Ş'ye devredilmesi konusunda karar alınmak üzere teklif yazısının belediye meclisine havale edilmesi talep edildi. Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı'nın teklifinin ilgili komisyonlarda değerlendirildikten sonra rapor haline getirilerek bugün toplanacak olan İBB Meclisi'nde karara bağlanması bekleniyor.

Esenler Otogarı taşınacak ve dönüşecek!

Esenler Otogarı yeniden inşa edilsin!


Geri Dön