16 / 04 / 2024

İmar planına itiraz dava dilekçesi!

İmar planına itiraz dava dilekçesi!

İmar planları yürürlüğe girmeden önce 1 aylık süre boyunca askıda kalıyor. Vatandaşlar yasal süres içerisinde imar planlarına bir dilekçe ile itiraz edebiliyor. İşte imar planına itiraz dava dilekçesi örneği...



İmar planına itiraz dava dilekçesi!

İmar planına ilişkin ilçe belediye meclisi kararları büyükşehir belediye başkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe giriyor. İmar planları yürürlüğe girmeden önce 1 aylık süre boyunca askıda kalıyor. Vatandaşların imar planına itiraz etme hakkı bulunuyor. 


İmar planlarını askı süresince öğrenen veya imar durumunu inşaat izni sebebiyle öğrenen kişiler bu planın şehircilik ilkelerine aykırı olması halinde 60 gün içinde dava açıp, planın iptalini isteyebiliyor. İmar planlarına yapılan itirazlar Belediye Meclisi tarafından incelenerek, on beş gün içinde karara bağlanıyor. 


Açılan imar planı iptal davalarında mahkemeler; ilgili belediyeden imar planlarını ve meclis görüşme tutanaklarını getirdikten sonra çoğunlukla alınan bilirkişi raporlarına göre imar planının yürütmesinin durdurulması ve iptal konusunu karara bağlamaktadırlar.


2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince yapılan itiraza bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılıyor. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabiliyor. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, istemin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebiliyor. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabiliyor. İmar planına karşı dava için dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


İmar planına itiraz dava dilekçesi örneği:


DURUŞMALI YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ VARDIR


............... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA


DAVACI:....................................

ADRES:......................................

DAVALI:....................................

ADRES:...................................


TEBLİĞ TARİHİ :(*) .........................

DAVANIN KONUSU: ............... İli, ........... il­çesi, ........... Mahallesi, .......... Mevkiinde, tapunun ......... pafta, ........ ada ve ......... parsel sayısında . sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin davalı idare belediye encümeninin ........... günlü ve ......... sayılı işleminin iptali ile işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağından yürütmenin durdurulması istemidir.


OLAY VE HUKUKİ AÇIKLAMA:

................. İli, ............... ilçesi, ................ Mahallesi, ............ Mevkiinde, tapunun ........... pafta, ............. ada ve ............... parsel sayısında sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmıştır.


3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesinde, “İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerine yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.” hükmü yer almaktadır.


SONUÇ VE TALEP:

............... İli, ............... ilçesi, ................. Mahallesi, .............. Mevkiinde, tapunun .............. pafta, ................ ada ve ............... parsel sayısında sayılarında adıma müvekkilim adına kayıtlı bağımsız hisseli olan taşınmazı taşınmazları kapsayan alanda, davalı idarece (belediyece) 3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesi uyarınca imar uygulaması (parselasyon) yapılmasına ilişkin ....................... belediye encümeninin .................. İl İdare Kurulunun .......... tarih ve .... sayılı kararının İPTALİ ile YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, yargılamanın Duruşmalı yapılmasına, (ileride avukat tutmam halinde) avukatlık ücretinin ve yargılama giderinin davalı idareden alınarak tarafıma verilmesine karar verilmesi için gereğini arz ederim.


İmar planı ne zaman yürürlüğe girer?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön