26 / 04 / 2024

İmar planları askı sürelerinin 1 Mayıs’a çekilmesine tepki!

İmar planları askı sürelerinin 1 Mayıs’a çekilmesine tepki!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, koronavirüs nedeniyle 16 Haziran’a kadar uzatılan imar planları askı sürelerinin 1 Mayıs’a çekilmesine tepki gösterdi.



TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle 16 Haziran'a kadar uzatılan imar planları askı sürelerinin 1 Mayıs tarihine çekilmesini tepkiyle karşıladı. Şen, “Bakanlık neden planların askı süreci konusunda acele etmekte, istenmeyen kimsenin görmesi gerekmeyen planlar mı onanacak! Mesafenin korunması istenilen bir süreçte askıdaki planlara nasıl katılım sağlanıp itiraz edilmesi bekleniyor?” diye sordu. 

Diğer yandan Şen, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan imar planlarının 6 Mayıs tarihinden beri askıya çıkma ihtimali olduğu ifade edilerek itiraz haklarını kullanacakları zamanla ilgili uyarılar yaptı.

“NE YAPILMAK İSTENİYOR?” 

Günebakış Gazetesi'nden Filiz Yıldırım'ın haberine göre; koronavirüs nedeniyle 16 Haziran tarihine kadar uzatılan imar planları askı sürelerinin 1 Mayıs’a düşürülmesine tepki gösteren Başkan Şen, şöyle sordu: “Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yazısı ile imar planı askı işlemlerinin 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren devam edeceği ifade edilmektedir. Burada Anlayamadığım ülke olarak salgın sürecinin henüz bitmediği, eğitim başta olmak üzere birçok hizmetin durdurulduğu, meclis toplantılarının yapılmadığı şu günlerde imar planı ve mekânsal planların askısının 1 Mayıs’tan itibaren devam edeceğini söylemek ve bu yönde il valiliklerine yazı göndermekle ne yapılmak isteniyor?” 

“KAMU YARARI YÖNÜNDE OLMAYAN BİR YÖNTEMDİR” 

Şen, “Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması istenen mesafenin korunması istenilen bir süreçte askıdaki planlara nasıl katılım sağlanıp itiraz edilmesi bekleniyor? İnternet ortamında askı yapılıyor olması ve internet üzerinden itiraz edilebilecek olması bu gerçeği değiştirmeyecektir. Diğer taraftan bakanlık neden planların askı süreci konusunda acele etmekte, istenmeyen kimsenin görmesi gerekmeyen planlar mı onanacak! Salgın sürecinde sessiz sedasız kimsenin itirazı olmadan imar planlarının ve mekânsal planların askı sürecinin tamamlanması katılımı göz ardı eden ve kamu yararı yönünde olmayan bir yöntemdir.” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’İN İMAR PLANLARININ ASKIYA ÇIKMA SÜRESİNİ HATIRLATTI 

Büyükşehir’in imar planlarının askıya çıkma süresi hakkında konuşan Başkan Şen, “İlimizde büyükşehir belediyesi tarafından onanan imar planları olduğu, Şubat-Mart 2020 meclisinde alınan plan onama kararlarının bakanlığın bu yazısına göre 6 Mayıs’tan itibaren askıya çıkma ihtimali var. Özellikle Ortahisar ilçesi nazım imar planlarının askısının yapılacağını tekrar hatırlatarak kent yaşayanlarının bu planların askısını takip etmesini ve gerekiyorsa itiraz haklarını kullanmalarını bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” dedi.


Geri Dön