28 / 03 / 2024

İmar rantına vergi geliyor!

İmar rantına vergi geliyor!

İmar değişikliği ile çıkan kazanç farkından bundan sonra devlet de payını alacak atiklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40ı kamuya ödenecek.



Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri. "Amaç, imardaki haksız Kazamı, kirli ilişkileri engellemek" diyor. Ekonomi yönetimi, maliklerin talebi üzerine yapılacak imar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin, artan değerinin yüzde 40'ını, kamuya değer artış payı olarak almayı planlıyor. 

Rant oluşursa vergiler alınacak Iledet*. bir arsada mevcut imar durumunda; bazı girişimlerle ya da el değiştirdikten sonra imar hakkı yükselişi olursa, ortaya çıkacak daha büyük projenin kamıı lehine vergilendirilmesi. Böylece kamuoyunda sıklıkla konuşulan "aslında o arsanın imarı şu kadardı, yolunu buldular ya da el değiştirdi imar da değişti" şeklinde gündeme gelen kirli ilişkileri önlemek ve or taya çıkan "ek değeri' vergilendirmek. 


Örneğin mevcut imar hakkına göre en fazla 5 kat bina yapılabilecek bir arsa "imar değişikliği talebiyle" 7 kata çıkarılıyorsa 2 ekstra katın değerinin yüzde 40'ı kamuya ödenecek. Ancak mevcut imar planında 5 kat olmasına rağmen 3 katlı bir binanız varsa ve yıkıp 5 katlık bir bina yaparsanız imar değişikliği olmadığı için kamuya yüzde 40 pay vermeyeceksiniz. 


Yetinmeyen öder Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri konuyla ilgili şu bilgilen verdi: "Bunun amacı imardaki haksız Kazana, haksız rekabeti. kirli ilişkileri engellemek, ilk imar planlaması yapıldığında imar parselinin yüzde 40i, düzenleme ortaklık payı olarak kesiliyor, bu devlete veriliyor. Bu da yapılan imar düzenlemesinin karşılığı gibi değerlendiriliyor. Ama daha sonra imar artışları söz konusu olduğunda herhangi bir vergi kesinti olmadığından haksız kazanç ve kirli ilişkiler ortaya çıkıyor. Bu durumun önüne geçmek için kamu yararı doğrultusunda imar artışı dursa yüzde 40 kamuya aktanlacakMdeııildi. Hazırlıkları son aşamaya gelen düzenlemeye göre kamu hizmet alanları bu vergi vergilendirmeden muaf olacak, imar değişikliği talebiyle imar değiştiğinde, imar hakkında ve değerinde artış olan parsellerin artan değerinin veya hakkının yüzde 40'ı, kamuya değer artış payı olarak alınacak. Yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. 


Afyon Ocak


Geri Dön