23 / 04 / 2024

İmarlı arsa tapu masrafları!

İmarlı arsa tapu masrafları!

Tapu devir işlemleri, taşınmazın bağlı olduğu tapu müdürlüğünde yapılıyor. Peki, imarlı bir arsanın satışı için ne kadar harç ödemesi yapılır? İmarlı arsa tapu masrafları ne kadar?



İmarlı arsa tapu masrafları!

Tapu devir işlemleri, taşınmazın bağlı olduğu tapu müdürlüğünde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan işlemler için belli masraflar ödeniyor. Bu masrafların başında ise tapu harcı geliyor.


Tapu devir harcı satış bedeli üzerinden ödeniyor. Tapu harcı oranı, satış bedelinin binde 20'si olarak hesaplanıyor. Bu harcı hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Peki, imarlı bir arsanın satışı için ne kadar harç ödemesi yapılır? İmarlı arsa tapu masrafları ne kadar?


İmarlı arsa tapu masrafları da aynı harç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi isteniyor. 2015 yılı tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli ödeniyor.


Tapu hesaplama örneği:

Satış bedeli: 100 bin TL

Alıcının ödeyeceği harç: 2 bin TL

Satıcının ödeyeceği harç: 2 bin TL

Döner sermaye bedeli: 82,50 TL


Tapu masraflarının eksik ödenmesi

Tapuda yapılan işlemden sonra, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde ceza kesiliyor. 


Aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Muhtar tapulu arsa alınır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön