19 / 04 / 2024

İMO, Beyoğlu'ndaki bina çökmesinin ön raporunu hazırladı!

İMO, Beyoğlu'ndaki bina çökmesinin ön raporunu hazırladı!

İMO İstanbul Şube Başkanı Suna, Beyoğlu ilçesinde geçen hafta bir binanın çökmesine ilişkin hazırlanan raporu basın mensuplarıya paylaştı...



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, oda binasında düzenlenen basın toplantısında konuşma yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Suna  Beyoğlu Sütlüce'de bir binanın toprak kayması sonucu çökmesine ilişkin "Olayda dahli bulunanların sorumluluk üstlenerek özeleştiri yapması, yanlışların tekrarlanmasını önleyecek bir işleyişi hayata geçirmesi gerekmektedir." dedi. 

Nusret Suna, İMO İstanbul Şubesi'nin olaydan hemen sonra bir heyet oluşturarak bölgeye gönderdiğini, heyetin ağırlıkla gözleme dayanarak ön teknik değerlendirme metnini hazırladığını söyledi. Suna sözlerine şöyle devam etti; "Yıkılan binanın çapraz altında bulunan inşaatın temel kazısı derinleşince binanın dayanma yapısı çökmüş, oturduğu zemin boşalmış, bina birkaç saat içerisinde temel kazısı yapılan parsele doğru devrilerek yıkılmıştır. Zemindeki boşalmaya eş zamanlı olarak binanın kaydığının tespit edilmesi can kaybını önlemiş, ancak telafisi zor maddi kayıp meydana gelmiştir." 

Suna, Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon yapının 13 milyonunun, İstanbul'daki 2 milyon yapının da en az yarısının kaçak ve ruhsatsız olduğunu belirtti. 

"1938 yılında çıkarılan kanun revize edilmeli"

Nusret Suna, 1938 yılında çıkarılan Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunu'nun revize edilmesi gerektiğini söyledi. .

Sütlüce'deki bina ile Ümraniye'deki perde duvarının yıkılma nedenlerinin örtüştüğünü anlatan Suna, "Çünkü sorun yapı üretim ve denetim sistemindeki zaaflardan kaynaklanmaktadır. Bu olayın sorumlusu son derece doğal olan sağanak yağış değildir. Sorumluluk, 2753 ada 28 parselde derin kazı gerektiren inşaat faaliyetine, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden izin veren proje müellifi, yapı denetim firması, müteahhit ve belediyenindir. Olayda dahli bulunanların sorumluluk üstlenerek özeleştiri yapması, yanlışların tekrarlanmasını önleyecek bir işleyişi hayata geçirmesi gerekmektedir. Aksi halde bu ve buna benzer olaylar yaşanmaya devam edecektir. İMO, Sütlüce olayında meslektaşlarının ne derece sorumluluğu bulunduğunu tespit edecek, sürecin takipçisi olacak, mevzuatın ve kanunun verdiği yetkiyi kullanmaktan imtina etmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.


Geri Dön