19 / 04 / 2024

İnanlar İnşaat, lüks konut projeleriyle öne çıkıyor!

İnanlar İnşaat, lüks konut projeleriyle öne çıkıyor!

İnşaat sektörünün en eski markalarından biri olan İnanlar İnşaatın temelleri 1965'te Nurettin, Bahattin ve Alaaddin İnan tarafından İstanbul'da atıldı. 1969'da kardeşlere Erzincan'daki Kereste işini bırakıp İstanbul'a yerleşen Bedrettin İnan da katıldı...



İnşaat sektörünün en eski markalarından biri olan İnanlar İnşaatın temelleri 1965'te Nurettin, Bahattin ve Alaaddin İnan tarafından İstanbul'da atıldı. 1969'da kardeşlere Erzincan'daki Kereste işini bırakıp İstanbul'a yerleşen Bedrettin İnan da katıldı. Bedrettin beyin çocukları ikinci kuşaktan Serdar ve Murat İnan ile büyüyen İnanlar İnşaat, lüks konut projeleriyle öne çıkıyor. 


İnşaat sektörünün en eski markalarından biri olan İnanlar İnşaat'ın temelleri 1958'de Erzincan'da faaliyete başlayan inanlar Kereste fabrikasına kadar gidiyor. Baba merhum Bedrettin İnan tarafından kurulan bu fabrika ile İnanlar Ailesi ücaret hayatına atılıyor. İnanlar İnşaat'ın temelleri ise, 1965'te Bedrettin İnan'ın kardeşleri Nurettin (merhum), Bahattin ve Alaaddin İnan tarafından İstanbul'da atıldı. Bedrettin İnan da eşi Ayla İnan'ın çocuklarının eğitimi için İstanbul'a gelmek istemesi üzerine 1969'da Erzincan'daki İnanlar Kereste fabrikasını bırakıp İstanbul'a yerleşti. İşte bu tarihten sonra yap-sat işleri ile yoluna devam eden kardeşler zaman içinde büyüyüp markalaşacak olan İnanlar İnşaat'ın temellerini atmış oldular. 


İş hanları ve oteller.... 

Bedrettin İnan, kardeşleri ile birlikte Tahtakale'den Laleli'ye kadar birçok farklı semtte iş merkezleri ve iş hanları inşa ederek inşaat sektörüne adım attı. Bu inşaatlara Sirkeci'de yapılan oteller de eklenince ailenin inşaat işleri giderek büyüdü. 

Birinci kuşaktan İnanlar kardeşler 1980'lerde emekli olurken şirkette merhum Bedrettin İnan'ın çocukları ve 5 yıl önce emekli olan amcalarının oğlu Oktay İnan ikinci kuşak olarak bayrağı devralarak inşaat işlerini yürütüyor. 

İnan Ailesi İnanlar İnşaat markası ile bugüne kadar 220 adet proje geliştirerek Türk inşaat sektörünün en eski markalarından biri olarak yoluna devam ediyor. 

Bedrettin beyin çocukları ikinci kuşaktan Serdar ve Murat İnan ile büyüyen İnanlar İnşaat, sektörde bugün markalaşmayı başaran bir şirket. 

Mimar Serdar İnan'ın dümenindeki şirket, her yıl iddialı projeler geliştirerek sektördeki varlığını sürdürüyor. 

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, inşaat sektörüne genç yaşlarda atıldığını ve 1990-1998 yılları arasında Eminönü'nde aralarında Demiröz Çarşısı, Şark Han, Hamamcıoğlu İş Merkezi'nin de olduğu 40 tane iş hanının inşaatını gerçekleştirdiğini söylüyor. 

Amcalarının ve amca çocuğunun uzun yıllar inşaat işlerinde çalıştıktan sonra emekli olduklarına dikkat çeken İnan, "Ağabeyim Murat İnan ile şirketin faaliyetlerini birlikte yürütüyoruz. Aslında uygulamanın başında ben yer alıyorum. İTÜ İşletme Mühendisliği mezunu olan ağabeyim iki kızının eğitimi için birkaç yıl önce Kanada'ya yerleşti. Altı ayda bir Türkiye'ye gelip şirketin teknik işleri ile ilgileniyor. Proje geliştirme ve satış işlemleri ile daha çok ben ilgileniyorum" diyor. 

1965'te Bakırköy'de başladı Amcalarının 1965 yılında Bakırköy'de bir apartman dairesi inşa ederek inşaat sektöründe yapsatçılık yapmaya başladıklarını belirten İnan, işlerin Cağaoloğlu'nda yapılan iş hanları, Laleli'de yapılan otellerle zaman içinde büyüdüğünü, ikinci kuşak ile birlikte markalaşma yolunda adımlar atıldığını söylüyor. 

İnşaat konusundaki hayatında ilk hatırladığı ilk anektodun üç yaşındayken oyun oynarten inşaatta ayağına batan çivi olduğunu belirten İnan, "Ayağıma çivi battığında kan çıksın diye ayağıma tahta ile vurmuşlardı. Ayrıca tetanoz aşısı bile olmadım. 

Sanırım inşaat sektörüne gireceğim o zaman belli oldu. 1985'te daha üniversitedeyken ilk olarak Cağaloğlu'ndaki Pamir Han'ı yaptık. Ardından diğer projeler geldi. İnşaat benim en sevdiğim iş" diyor. 

İşler bölüşülmüş... 

İnanlar İnşaat her yıl yaklaşık 2 bin konut üretip tüketicilere satıyor. Bunun yaklaşık yüzde 30'u yabancı yatırımcılara satılıyor. İnanlar İnşaat'ta proje geliştirme ve pazarlama işleri yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Serdar İnan'ın yetki alanında. Teknik işler ise ağabey Murat İnan'dan soruluyor. Kanada'da yaşayan Murat İnan, yılın büyük bir kısmını Kanada'da geçirirken zaman zaman Türkiye'ye gelerek İnanlar İnşaat'ın teknik işleri ile ilgileniyor. 

Kendisinin işlerinin olduğu dönemde yönetim kurulu başkan vekili olan Murat İnan'ın işlerin başına geçtiğini söyleyen Serdar İnan, sorun yaşamadan işlerini devam ettirdiklerini vurguluyor. 

Türk inşaat sektörünün yeni yeni oturmaya başladığını söyleyen İnan, 'Türk inşaat sektörü 2009 yılından sonra ciddi bir atılım hamlesi yaptı. 

Sektörümüz her geçen yıl gelişiyor ve kendini yeniliyor. Ortaya başarılı işler çıkıyor. Önümüzdeki dönemde sektörümüzün daha da gelişeceğine inanıyorum" diyor. 

21 tane çılgın projesi var İnşaat sektöründe Çılgın Serdar olarak da bilinen Serdan İnan'ın Büyükçekmece'de deniz içinde bir adayı içeren Tac-ı İstanbul, Yenikapı açıklarında Sultanada, Karadeniz açıklarında bağımsızlık adası olması planlanan Havvada ile tüm Marmara bölgesini dolaşması planlanan hızlı tren projesi İHATA,  Marmaray  projeleri başta olmak üzere 21 tane çılgın projesi bulunuyor. 

Bu projelerin zamanı geldiğinde bir bir hayata geçeceğine işaret eden İnan, şu anda devam eden aralarında Atakent'teki Terrace Tema, Zekeriyaköy'deki Terrace Doğa ve Terrace Plus, Esenyurt'taki Terrace Mix projelerinin de yer aldığı yedi projelerinin tamamlanması ile bu yıl sonunda toplam bin 500 konutu sahiplerine teslim edeceklerini söylüyor. 

Atekent'te, Levent'te Avcılar, Ambarlı, Kartal ve Basın Ekspres Yolu'nda altı yeni projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını da belirten İnan, "Bu projelere 2015 yılında başlayıp 2017 yılına kadar yaklaşık 450 Serdar ve Murat İnan kardeşler milyon TL'lik yatırım yaparak yaklaşık 2 bin yeni bağımsız bölüm planlıyoruz" diyor. 

Yabancı ilgisi artıyor Türkiye'ye son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgisinin giderek arttığını, önümüzdeki 30 yılda İstanbul'un dünyanın başkenti olacağını iddia eden Serdar İnan, bu savını şöyle özetliyor: "Yaptığımız projelerin yüzde 30'unu Rusya, Körfez ülkeleri, İran, Batı Avrupa, Orta Asya, ülkelerinden gelen yabancılara sauyoruz. Son dönemde Hintli, Pakistanlı, Çinli, Japon yaürımcılar da Türkiye'yi mercek altına almaya başladılar. İstanbul son yıllarda dünya metropolü oldu. Önümüzdeki 30 yıl içinde de dünya başkenti olacak. 

Tüm Marmara 30 milyon nüfusa çıkacak. Marmara'daki 11 kent tek kent gibi büyük bir Marmara kenti haline gelecek." Türkiye'nin Balkanlar'dan Asya'ya Ortadoğu'ya kadar çevresindeki 40 ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezi olacağına işaret eden İnan, bu özeliği ile Türkiye'nin yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini, önümüzdeki dönemde yabancı yatırımlarının çok daha fazla olacağını da vurguluyor. 

Üçüncü havalimanı projesinin dünya çapında yankı yarattığını belirten İnan, "Türkiye üçüncü havalimanı projesi ile dikkat çekti. İnşaat sektörü olarak Avrupa ülkelerine nal toplatıyoruz. 

Onlarla bu denli yarışabildiğimiz başka bir alan ne yazık ki yok. O nedenle bu sektöre önem verilmeli" diyor. 


Levent Gökmen/ Ekonomist 


Geri Dön