28 / 03 / 2024

ING Mortgage Barometre, Kasım ayı sonuçları açıklandı!

ING Mortgage Barometre, Kasım ayı sonuçları açıklandı!

Tüketicilerin konut satın alma iştahını ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre'nin Kasım 2011 sonuçları geçen hafta açıklandı...



 ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre, ekim ayındaki 6 puanlık sert düşüşün ardından 2 puanlık yükselişle 78'i gösterdi. Barometre'nin kasım ayı sonuçlarına göre piyasayı konut alımı için uygun bulanların oranı geçen aya göre 2 puanlık yükselişle yüzde 33 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğilimi de bir önceki aya kıyasla yükselerek yüzde 55'e çıktı. Ankete katılanların yüzde 76'sı bir yıldan sonra ve daha uzun vadede ev almayı planladıklarını belirtti.

Barometre'nin Kasım 2011 dönemi so-nuçlarında öne çıkan bir diğer konu ise konut satın alırken kullanılacak kaynaklarla ilgili. Buna göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında kasım ayında kredi, özellikle de banka kredisi yer alıyor. Banka kredisi kullanacağını belirtenlerin yüzde 48'i evin değerinin yüzde 50-70 arasını kredi ile karşılamayı düşünüyor. Çalışmaya katılan tüketiciler, kasım ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 998 lira oldu ğunu belirtti. Ekim ayında aylık taksit tutarı 1.164 lira olarak belirlenmişti. Ortalama olarak 77 aylık vade ile ev tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 116,7 bin lira olarak belirlendi. Bu rakam ekim ayında 115,4 bin lira idi.

Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, hedef kitlenin yüzde 71'i kendine veya eşine ait bir konutta yaşamakta olduğunu ve oturdukları konutu ortalama 11 yıl önce aldıklarını belirtiyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Orhan Erdem, konut sektöründeki iyimserliğin sene başın-daki seviyesinden çok uzak olduğuna dikkat çekti. Erdem," Önümüzdeki aylarda enflasyon riski hem Merkez Bankası için hem de piyasalar için önemli bir risk oluşturacak. Bu da Merkez Bankası'mn faizler aracılığıyla kredileri kontrol altında tutmaya devam edeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda ekonomi yönetimi kredileri biraz daha yakından takip edecek ve yavaşlatmak isteyecek gibi duruyor." dedi. Erdem, tüketicilerin önümüzdeki altı ay içerisinde hem ev fiyatlarının hem de faizlerin artmasını beklediklerini söyledi.
Zaman Emlak


Geri Dön