26 / 04 / 2024

İnşaat demir fiyatları konut üretimini nasıl etkileyecek?

İnşaat demir fiyatları konut üretimini nasıl etkileyecek?

İnşaat demirinde son bir yılda yüzde 116 artış yaşandı. Sektör temsilcileri bu artışın konut üretimini olumsuz etkileyeceğini söyledi. 



İnşaat sektörü artan demir fiyatları nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Sabah'ta yer alan habere göre; Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, girdi fiyatları konusunda  bakanlıklar ve ilgili kurumlar ile görüşme yaptıklarını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"İnşaat demirinde son bir yılda kaydedilen yüzde 116'lık fiyat artışı ne enflasyon, ne de kur artışı ile açıklanamamaktadır. Fiyatların bu düzeyde kalması halinde ekonomik konut üretimi mümkün olamayabilir. Mevcut fiyat farkı uygulaması ile kamu yatırımı projeleri de aksayabilir. Etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyacı artmıştır."

İnşaat demir fiyatları konut üretimini nasıl etkileyecek?

Ekonomik konut üretimi zorlaştı 

İnşaat demirlerinde fiyatının düşmemesi durumunda ucuz konut üretiminin imkansız olacağını ve mevcut konut projelerinin inşaatının zora gireceğini dile getiren  Eren, şöyle devam etti: "İnşaat demiri ile ilgili fiyat farkı formülünde kullanılan endeks ortaya çıkan bu beklenmedik maliyeti karşılamaya yetmemektedir. Kamu yatırımlarında piyasa şartlarını doğru bir şekilde yansıtacak endeksler kullanan, etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Ayrıca demir çelik üreticilerinin bir nebze fedakârlık yapmaları beklenebilir."

Demir fiyatları ne olur 2021?


Geri Dön