27 / 04 / 2024

İnşaat firmaları KDV oranlarında ne yapabilir?

 İnşaat firmaları KDV oranlarında ne yapabilir?

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, emlak KDV oranların da inşaat firmalarının sorularını yanıtlıyor. İşte o yazı!




İnşaat firmasıyız finansal maliyetleri düşürmek için, dairelerin bir bölümünü projeden, bir bölümünü temelde, bir bölümünü inşaat süresince ve kalan diğer bölümünü de ayırarak iskândan sonra satıyoruz.


50 metrekarenin altındaki konutlarda KDV oranının yüzde l’inden 18’e çıkarıldığını duyduk. Bu bizde ve bizim gibi çalışan müteahhitlik firmalarında ciddi sorunlar yaratacak. Çünkü, iş güvenliği,sosyal sigorta, belediye, pazarlama gibi pek çok sorunla uğraşan inşaatçıların başına bir de KDV sorunu getirildi. 


Sorumluluk taşıyan inşaatçılar ne yapacağını şaşırmış durumda, bu konuda bizleri bilgilendirir misiniz? 


TBMM’nin 31 Mayıs 112 tarihli oturumunda kabul gören ve Cumhurbaşkanlığı’nda imza aşamasında olan 6322 sayılı yasayla Bakanlar Kurulu’nun KDV oranı belirleme yetkisi, öncellikle konutlar için denişletiliyor. Bakanlar Kurulu inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı KDV oranları tespit edebilecek.


Örneğin, Hakkari’de 150 metrekarenin altına bir dairenin KDV oranı yüzde 1 olarak belirlerken, Hakkari’deki dairenin aynısı olan İstanbul’daki dairenin KDV oranını yüzde 18 olarak belirleyebilecek. Hatta aynı apartmanda değişik katlardaki daireler için farklı KDV oranları belirleyebilecek. Örneğin, İstanbul’da deniz gören bir binada, deniz gören daireler için yüzde 18, deniz göremeyen daireler için yüzde 8 KDV oranı belirleyebilecek. Üst kattaki daireler için yüzde 18 KDV oranı belirlerken, alt kattaki daireler için yüzde 8, kot altındaki daireler için de yüzde 1 oranında KDV belirleyebilecek. 


Yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra Bakanlar Kurulu belirttiğimiz şekilde KDV oranı belirlemeye yetkili olacak.

Yasa 1 Haziran 2012’den sonra inşaat ruhsatı alan inşaatları kapsıyor. Dolayısıyla

1 Haziran 2012’den önce inşaat ruhsatı alınmış olan inşaatlar eski sistemde olacak. Yani 150 metrekarenin altındaki daireler yüzde 1, üstündeki daireler yüzde 18

oranında KDV’ye tabi olacak.


Yakınmalarınızda haklısınız. İnşaatçıların pek çok sorunu var. inşaatçıların sorunuzda bahsettiğiniz ve bahsetmediğiniz pek çok sorunu, 19 Haziran 2012’de İstanbul’da Ceylan Intercontinental otelde düzenlenecek ve bir tam gün sürecek olan, benim de konuşmacı olarak katılacağım sempozyumda, başta Prof. Dr. Şükrü Kızılot olmak üzere, hepsi mesleğinin en etkin ve yetkin kişileri olan sekiz konuşmacı tarafından ele alınacak ve çözümler üretilecek. 


Katılım ve detaylı bilgi için bakınız http://www.insaatakademi.com/



Ekrem Sarısu/Posta



Geri Dön