28 / 03 / 2024

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

TÜİK`e göre Türkiye`de her yıl 1,5 milyon civarı konut satılıyor. 2002 – 2020 yılları arası kiracı sayısı yüzde 10 artarken, ev sahipliği oranı yüzde 13 azaldı. TÜİK aynı zamanda inşaat maliyet endeksini açıkladı. Konuta zam mı geliyor sorusu gündeme geldi.



Türkiye çapında büyük bir boş konut stoku olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın çalışmasına göre, sadce İstanbul`da 400-700 bin civarı boş ev olduğu tespit edildi.

Avrupa`da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumunda olan Türkiye`de, Merkez Bankası’nın Mart 2021-Mart 2022 arasını kapsayan verilerine göre konut fiyatları yıllık yüzde 110 arttı. 

Konut fiyatlarında ve kiralardaki artışa karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yeni bir çalışmanın daha yapıldığı duyurularak vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde şehirlerin gelişim çeperlerinde Hazine`ye ait altyapılı arsaların satılacağı belirtildi.

Tüm bu gelişmelerin ardından TÜİK inşaat maliyet endeksini açıkladı. 

Maliyetler 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6,12 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,60 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,47, işçilik endeksi yüzde 1,35 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 133,71 işçilik endeksi yüzde 43,75 arttı.

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön