26 / 04 / 2024

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

İnşaat maliyet endeksi arttı! Konut fiyatlarına zam mı geliyor?

TÜİK`e göre Türkiye`de her yıl 1,5 milyon civarı konut satılıyor. 2002 – 2020 yılları arası kiracı sayısı yüzde 10 artarken, ev sahipliği oranı yüzde 13 azaldı. TÜİK aynı zamanda inşaat maliyet endeksini açıkladı. Konuta zam mı geliyor sorusu gündeme geldi.



Öte yandan Gayrimenkul Platformu GYODER, Ziraat Gayrikenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile hazırladığı "Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2022-1. Çeyrek Raporu"nu yayınladı. Buna göre, ocak-şubat-mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de Konut Satın Alma Gücü Endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 27,4 azaldı.  

GYODER'in, Ziraat GYO’nun katkılarıyla hazırladığı "GYODER Gösterge' Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2022-1. Çeyrek Raporu"na göre, yılın ilk çeyreğinde konut satışları, bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 21,6 oranında bir artışla 320 bin 63’ e ulaştı. Aylara bakıldığında ise mart ayı 134 bin 170 adet konut satışı ile çeyrek verilerinin en yüksek satış rakamını yakalamış oldu. Birinci çeyrekte ilk satışlar çeyreklik bazda yüzde 17,5 oranında artışla 94 bin 437 adet olurken ikinci el satışlar yüzde 23,5 oranında artışla 225 bin 626 adet oldu. İlk satışların toplam satışlar içerisindeki payı ise mart ayı itibarıyla yüzde 28,6 ile en düşük seviyesine geriledi. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön