26 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş durdurulamıyor! Veriler şaşırttı!

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş durdurulamıyor! Veriler şaşırttı!

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut Fiyat Endeksi'yle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Gayrimenkul değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, “Ocak ayının bitmesiyle inşaat maliyetlerindeki artışı yüzde 80 olarak hesaplıyoruz” diye konuştu. 



Gayrimenkul değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, Merkez Bankası tarafından açıklanan konut Fiyat Endeksi'ni deeğrlendirerek inşaat maliyetlerindeki yükselişin yüzde 80 olarak hesaplandığını vurguladı. 

Sputnik News'ten Meliha Okur'un hbarine göre; Büyükduman, “Merkez Bankası son iki yıl içinde bitirilmiş konutları yeni konut olarak kabul ederek onlar için ayrı bir endeks takip ediyor. Verilere göre yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 66.6 yani Türkiye ortalamasının 7 puan üzerinde. Türkiye’de bina inşaatı maliyet endeksi ise yüzde 66.5 artmış. Bu şunu gösteriyor, yeni konutlardaki fiyat artışı maliyet artışının da bir göstergesi. Tabii maliyetlerdeki veri 2021 sonuna ait. Ocak ayının bitmesiyle inşaat maliyetlerindeki artışı yüzde 80 olarak hesaplıyoruz” açıklamasında bulundu. 

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş durdurulamıyor! Veriler şaşırttı!

Konut fiyatlarını değerlendiren Büyükduman, megakent İstanbul'da yüzde 63 oranında, başkent Ankara'da yüzde 56 oranında, İzmir'de ise yüzde 58 oranında artan ev fiyatlarıyla ilgili olarak "Muğla, Antalya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da konut fiyatları İstanbul,  Ankara  ve İzmir’in üzerinde artmış. Bunun en önemli nedeni nüfus değişimi. Salgın sürecinde birçok beyaz yakalı evden çalışmaları sebebiyle buralara doğru bir nüfus hareketi başlattı. Muğla ve Antalya’da Türkiye ortalamasının 10 puan üzerinde bir fiyat artışı var. Bu salgın sürecinde hep böyle devam etti" ifadelerini kullandı. 

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş durdurulamıyor! Veriler şaşırttı!

Konut almak zorlaştı 

Konut sektöründeki enflasyonun mevcut enflasyonu aştına vurgu yapan Karaduman, "Enflasyonun üzerindeki bu fiyatlarla vatandaşın konut alması mümkün gözükmüyor" dedi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Konut piyasasında erişilebilirliği ölçmek açısında toplumdaki ortanca gelir ne kadar değişti, konut fiyatı ne kadar değişti diye sorarız. Bir toplumdaki gelir yüzde 30 artmış, konut fiyatı yüzde 60 artmışsa konuta erişim zorlaşmış demektir. Bu durumda tercihler değişir. Siz konut satın alamıyorsanız kiralama yöntemini tercih edersiniz. Kiralık konut bulunamamasının arkasındaki temel sebeplerden biri de bu aslında."

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş durdurulamıyor! Veriler şaşırttı!

Ülke genelindeki konut enflasyonu oranlarının Bahçeşehir Üniversitesi’nin Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nce de araştırmaya tabi tutulduğunu dile getiren Karaduman, şu açıklamalarda bulundu:

“Onlar da konut fiyatlarını ölçüyorlar. BETAM’a göre konut enflasyonu yüzde 90. İki taraf farklı metotlarla konut fiyatlarını ölçüyor. Merkez Bankası gayrimenkul değerleme raporları, BETAM ise ilanlardan hareket ediyor. Dolayısıyla ikisinin çıkış noktası farklı. Birisi değerleme uzmanlarının takdirinden hareket ederken, diğer ise konut sahibinin satmak istediği fiyatlarla değer belirliyor. O nedenle Merkez’in endeksi piyasayı geriden takip ediyor. BETAM ise spekülasyona açık olduğu için biraz ileriden gidiyor. Merkez Bankası konut enflasyonunu kalite etkisinden arındırılmış şekilde ölçüyor. Gün geçtikçe konut kalitesi artarken Merkez bu kaliteyi süzerek önümüze getiriyor. O açıdan bir güzelliği var ve iyi bir endeks.” 

Konut fiyatlarını gelecekte neler bekliyor? Artışlar hızlanacak mı?

Konutta KDV indirimi kapıda! Fiyatlar düşecek mi?

İnşaat sektörü 2022’ye nasıl başladı?


Geri Dön