28 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 2,1 arttı!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 2,1 arttı!

Türkiye İMSAD yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Aylık Sektör Raporu’nun eylül ayı sonuçlarını yayımladı. Rapora göre; yılın ikinci çeyreğinde üretim yüzde 2,1 oranında yükseldi. İşte detaylar...



Türkiye İMSAD yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Aylık Sektör Raporu’nun eylül ayı sonuçları belli oldu. Rapora göre; 2022'nin ikinci çeyreğinde üretim yüzde 2,1 oranında arttı. Temmuz ayında ise geçen senenin aynı ayına göre üretim yüzde 7,3 geriledi. Temmuz ayında uzun resmi tatiller sebebiyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması gerilemede etkili oldu. 2018'den bu yana yüzde 20 küçülen inşaat sektörü, Yeni Orta Vadeli Program hedeflerinin açıklanmasıyla kritik bir rol üstlenirken 2028'de tamamlanacak olan Sosyal Konut Projesi’nin sektöre etkilerinin yıllara yayılması bekleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 2,1 arttı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen Aylık Sektör Raporu’nun eylül ayı sonuçları açıklandı. 

Raporda şu tespitler yer verildi:

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 artış gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisanda yüzde 2,8, mayıs ayında yüzde 3,5 büyüdü. Haziran'da ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde değişiklik yaşanmadı. Böylece 2'inci çeyrekte üretim artışı yüzde 2,1 oranında gerçekleşti.

Uzun resmi tatiller sebebiyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde azaldığı temmuzda ise üretim, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 geriledi. Bu durumda üretim, 2022 yılında ilk kez aylık olarak düştü. İnşaat malzemelerine yönelik iç talep temmuzda zayıflarken dış talepte de yavaşlama belirginleşmeye başladı.

Bu yılda üretim alt sektörlerde farklı değişimler gösterdi. Yılın ilk yedi ayında 12 alt sektörde üretim geçen seneye göre artarken, 10 alt sektörde düştü.   

2022'nin ilk yedi ayında en yüksek üretim artışı yüzde 31,5 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 21,1 ile birleştirilmiş parke ile yer döşemelerinde, yüzde 19,9 ve plastik inşaat malzemelerinde ve yüzde 18,4 ile seramik sağlık gereçlerinde gerçekleşti. Düz cam ve yalıtım camı üretimi yüzde 15,6, demir çelikten çubuk ve profiller üretimi yüzde 11,7 arttı. Buna karşın 2022'nin ilk yedi aylık döneminde tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 16,9, demir çelik radyatörler üretiminde yüzde 14,7 ve çimento ve betondan eşyalar üretiminde ise yüzde 7,5 gerileme gözlemlendi. Peki inşaat sektörü 2018 yılından  bu yana büyüdü mü, küçüldü mü?


Geri Dön