29 / 03 / 2024

İnşaat malzemeleri sanayisi son bir yılda yaklaşık 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi!

İnşaat malzemeleri sanayisi son bir yılda yaklaşık 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs 2021 sonuçlarına göre; inşaat malzemeleri sanayisinde son bir senede  25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 



Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre; Mayıs ayında tam kapanma ve bayram tatili rağmen çalışma günleri azalsa da sektör hareketli günler yaşadı. 2020 yılının Mayıs ayı ile karşılaştırma yapıldığında 2021 Mayıs ayında yüksek oranda artışlar yaşandı. 2021 senesi Mayıs ayı verilerine göre yüksek performans sağlandığını belirtilen raporda şu detaylar yer aldı: 

İnşaat malzemeleri sanayisi, pazarlardaki iyileşme ve canlanma beklentisi ile başarılı bir performans sergiledi. Dış pazarlarda yükselen talebin sene sonuna kadar devam etmesi tahmin ediliyor.2021 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık veya son 12 aylık inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 24,73 milyar dolar ve miktar olarak 63,3 milyon ton ile son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaştı. 2,46 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren 2021 yılı Mayıs'ında değer olarak, endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 senesi Ağustos ayından bu yana en yüksek ikinci aylık ihracat gerçekleştirildi. Son üç aylık ihracat ise 7,44 milyar dolar civarında oldu.. 2021 yılı mayıs ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 5,85 milyon ton olarak kaydedildi. Böylelikle miktar olarak da tüm zamanların en yüksek ikinci ihracatı gerçekleşmiş oldu. Son üç ayda ise ihracat 17,6 milyon ton civarında ihracat gerçekleşti. 

İnşaat malzemeleri sanayisi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı Mayıs'ta geçen senenin Mayısı'na kıyasla yüzde 50 yükselme kaydetti. 2020 yılı mayıs ayında koronavirüs salgını etkisi ile ortalama ihracat fiyatları büyük miktarda azalmış ve 0,28 dolar/kilogram olarak kaydedilmişti. 2021 yılında emtia fiyatlarındaki yükseliş ihracat birim fiyatlarında artışa neden oldu. İnşaat malzemeleri ihracat birim fiyatı 2021 yılı Mayıs'ında 0,42 dolar/kilogram olarak kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri sanayisi son bir yılda yaklaşık 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi!

Mayıs'ta ithalat yavaşladı 

Mayıs ayında inşaat malzemeleri ithalatı, Nisan ayına oranla yavaş performans sergileyerek 707 milyon dolar civarında oldu. İnşaat malzemeleri ithalatının 255 bin 481 ton seviyesinde gerçekleştiği Mayıs ayında ithalat, Nisan ayının ardından miktar olarak da düştü. İnşaat malzemeleri ithalat birim fiyatı 2020 yılı Mayıs'ında 2,26 dolar/kilo olurken 2021 yılı Mayıs'ında 2,77 dolar/kilo olarak kaydedildi. 

Talepte artış devam ediyor

Pazarlarda aşılama ve iyileşme beklentileri ile taleplerin artması tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak Mayıs'ta inşaat malzemeleri ürünlerinde son senelerin en yüksek dış ticaret performansları kaydedildi. İhracatta yüksek seviyelerin devam edeceği tahmin ediliyor. 

Değer, miktar ve birim fiyatlarda eğilimler artış yönünde oldu

2021 yılı Mayıs'ında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer performans sergiledi. Değer, miktar ve birim fiyatlar olarak ihracatta artış trendine girdi. Geçen sene Mayıs ayında pandeminin etkilerinin en çok hissedildiği ikinci ay oldu. Bu sebeple bu yılın Mayıs ayındaki büyümelerde geçen seneden yüksek baz da etkiliyor. 


2021 yılı Mayıs'ında 8 alt ürün grubunun tümünde ihracat birim fiyatları 2020 senesi Mayıs ayına oranla artış kaydetti. 2021 senesi Mayıs ayında, geçen senenin aynı göre ortalama ihracat birim fiyatları; demir çelik ürünlerinde yüzde 24,2, mineral ürünlerde yüzde 36,9, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 36,5 elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 32,7, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 24,5 arttı.


2021 yılının Mayıs'ında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat miktar olarak 2020'nin Mayıs'ının üstünde oldu. 2021 yılı Mayıs ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 81,6 ile demir çelik ürünlerinde oldu. Metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 63,8, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 46,4 yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 64,ve kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 45,2 arttı.    

2021 'nin Mayıs'ında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak artış kaydetti. Değer olarak önemli yükselişler yaşandı. Yüksek artışlarda geçen senen sert düşüşler yaşanan Mayıs ayının baz etkisi de bulunuyor. 2021 yılı Mayıs ayında değer olarak en yüksek ihracat artışı yüzde 126,6 ile demir çelik ürünlerinde meydana geldi. Demir çelik ürünleri ihracatı aylık bazda uzun süre sonra ilk kez 1 milyar doları geçti Mayıs ayında değer olarak ihracat artışı elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 94,3, metal bazlı ürünlerde yüzde 89, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 84,5 olarak gerçekleşti.  

 İnşaat malzemeleri sanayisi son bir yılda yaklaşık 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi!

Kapatma önlemleri ve bayram tatili genel sanayi ihracatını olumsuz etkiledi

Türkiye sanayi ihracat performansı Mayıs ayında güç kaybetti. Mayıs ayında meydana gelen kapanma önlemleri ve bayram tatili ile azalan çalışma gün sayısı ihracat performansını kötü bir şekilde etkiledi. 2021 yılı Mayıs'ında sanayi ürünleri ihracatı değer olarak bir önceki Nisan ayının yüzde 11 altında oldu. Mayıs ayında küresel pazarlarda aşılama ile gelen iyimserlik ve talep artışı sürmeye devam etti. Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatı miktar olarak ise 2021 senenin Mayıs'ında  bir önceki Nisan ayına oranla yüzde 3,7 düştü. Mayıs ayında sanayi ihracatı miktar olarak da güç kaybetti. Mayıs ayında ihracat birim fiyatlarında daha fazla düşüş kaydedildi. Sanayi malı ihracatında ortalama birim fiyatları 2021 yılı Nisan ayında 1,41 dolar/kilogram olurken 2021 yılı Mayıs'ında 1,31 dolar/kilogram oldu. Mayıs ayında ihracat birim fiyatı Şubat-Mart-Nisan döneminde artan fiyatlardan daha düşük seviyede oldu. Ortalama ihracat birim fiyatlarının azalışında küresel ölçekte yükselen ihracat rekabeti de etkiledi. 

İnşaat malzemeleri sanayisi dışında olan sanayilerin toplam ihracatı değer olarak 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki Nisan ayına oranla yüzde 12 azalma kaydetti. Miktar olarak ise yüzde 9,6 azalma kaydetti. İnşaat malzemeleri sanayisi dışında olan sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2021 yılı Nisan ayında 2,76 dolar/kilogram olurken 2021 yılı Mayıs'ında 2,66 dolar/kilogram seviyesine düştü. Genel sanayi ihracatı Mayıs ayında pazarlardaki yüksek talebe rağmen kapatma ve çalışma gün sayısının azalması ile performansında güç kaybetti. Fakat güç kaybının geçici olduğu ve ivmenin yeniden kuvvetleneceği tahmin ediliyor.

 

 

İnşaat malzemeleri ihracatında mayıs ayı itibarıyla son 12 aylık performans 24 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yorumu: Birilerinin bu ihracata "Dur" demesi gerekiyor. İnşaat malzemeleri karaborsaya düştü. Bu karaborsacılık ev fiyatlarını çok fazla yükseltecek.

— Tebernüş Kireçci (@TebernKireci1) July 7, 2021

 

İnşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,5 milyar dolar seviyesini aştı!

 
 


Geri Dön