24 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi fiyatları 2010'dan beri ilk kez düştü!

İnşaat malzemesi fiyatları 2010'dan beri ilk kez düştü!

İnşaat malzemesi fiyatlarında 2010'un ikinci çeyreğinden beri ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş meydana geldi



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı inşaat sektörü değerlendirme raporuna göre, İnşaat malzemesi fiyatlarında 2010'un ikinci çeyreğinden beri ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş meydana geldi.  

     Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İMSAD'ın yayınladığı inşaat sektörü aylık değerlendirme raporunda, ağustos ayına ait inşaat malzemesi sektörüne ilişkin maliyet verileri ve ihracat detayları ele alındı. 

     İnşaat malzemesi fiyatları, 2010'un ikinci çeyreğinden beri ilk kez bir önceki çeyreğe göre düşüş yaşadı. Buna göre inşaat malzemesi fiyatlarında 2012'nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,02 düşüş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6,58 oranında artış kaydedildi. Yine yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise yüzde 0,57 düzeyinde oldu. 2012'nin birinci çeyreğinde yüzde 1,87 artan işçilik maliyetleri ise ikinci çeyrekte yüzde 2,64'lük artış gösterdi. 

     İnşaat malzemesi sektörünün ihracat verileri en yüksek düzeyine 2,53 milyar dolar ile 2008 yılının Eylül ayında ulaştı. Yani sektör global krizin başladığı Ekim 2008'den hemen önce zirve yaptı. Bu noktadan sonra düşüşe geçen sektör ihracatı 2011 yılında ortalama 1,5 milyar dolarlık bir düzeyde gerçekleşti. 2012 yılının ilk altı ayında ise sırasıyla 1,36, 1,64, 1,79, 1,57, 1,71 ve 1,73 milyar dolarlık sektör ihracatı sağlandı. Haziran ayında sektör ithalatı ise 700 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bunun sonucunda sektörün cari dengeye doğrudan olumlu katkısı 1,03 milyar dolar düzeyinde oldu. 

     Sektörün, ihracat içinde ağırlığı mayıs ayına göre arttı. Buna göre ihracat rakamları içindeki payına bakıldığında Türkiye'nin haziranda gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık yüzde 13,01'ini sektör tek başına yapıyor. 

     Haziran verilerine göre, yüzde 28,21'lik pay ve 486,6 milyon dolarlık ciro ile demir/çelik çubukları inşaat malzemeleri ihracatının lideri oldu. 

     Alt sektör bazında farklılaşmalar olsa da haziranda ihracata yönelik sinyaller genel olarak olumlu görülüyor. Bununla birlikte inşaat sektörü özelinde son yıllarda daha da önem kazanan bölge ülkelerine olan ihracatı riske atabilecek tansiyon yüksekliği gelecek dönemin kritik maddesi olacak. Özellikle inşaat malzemesi ihracatında birinci sırada yer alan Irak'a yapılan ihracatta sorun yaşanması, sektörü ciddi oranda etkileyebilecek. Bu noktada son dönemdeki gelişmeler uzun vadeli etkileri dikkate alınarak soğukkanlı değerlendirilmesi gerekiyor. 

AA


Geri Dön