20 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi ihracatı son 1 yılda 34 milyar dolara çıktı

İnşaat malzemesi ihracatı son 1 yılda 34 milyar dolara çıktı

Mayısta ortalama ihracat birim değeri endeksin başlangıcı olan 100 seviyesine yeniden ulaştı. İnşaat malzemeleri ihracatında kilogram başına düşen değer mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,1 artarak 0,58 dolara yükseldi.



Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatı, mayıs sonu itibarıyla son 12 ayda 34,04 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Dış Ticaret Endeksi'nin mayıs ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, inşaat malzemeleri sanayi ihracatı, resmi tatiller nedeniyle çalışma gün sayısındaki azalmaya bağlı olarak mayısta önceki aya kıyasla yavaşladı ve 2,73 milyar dolar oldu.

Miktar olarak 4,69 milyon tona gerileyen ihracat, ocaktan bu yana miktar bazında yılın en düşük ikinci aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti. Çalışma gün sayısındaki düşüş ihracatı sınırlarken, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu yeni koşullar pazarlarda daha fazla hissedilmeye başlandı.

Söz konusu gelişmelere bağlı olarak inşaat malzemeleri ihracatı mayıs itibarıyla son 12 ayda 34,04 milyar dolara ulaştı. İhracat miktarı ise 64,07 milyon ton olarak gerçekleşti.

Mayısta ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 artarak 876 milyon dolara yükselirken, kilogram başına düşen ithalat birim fiyatı 2,95 dolar oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön