24 / 04 / 2024

İnşaat mühendislerinden 'Her şef bir şantiyeden sorumlu olsun' talebi!

İnşaat mühendislerinden 'Her şef bir şantiyeden sorumlu olsun' talebi!

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, inşaat şeflerinin 30 bin metrekare alanda 5 farklı inşaatta çalışma izinlerinin değiştirilmesini istedi. Aksungur, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...



İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkezi öncülüğünde 26 şube, inşaat şefleri için kampanya başlattı. Habertürk'te yer alan habere göre; kampanya kapsamında inşaat şeflerinin 30 bin metrekare alanda 5 farklı inşaatta çalışma izinlerinin değiştirilmesi talep edildi.

Kampanyanın Mart'ta başladığını dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Hasan Aksungur, konuya ilişkin, "Ülkemizin topraklarının yüzde 93´ü ve nüfusumuzun 75 milyondan fazlası deprem bölgesinde yaşamaktadır. 'Deprem öldürmez, binalar öldürür' şiarından hareketle kampanyamızı başlattık. Kampanyamızdaki hedef kitlemiz özellikle genç inşaat mühendisleri. Örnek vermek gerekirse, Çukurova, Seyhan ve Yüreğir´de bir şantiye düşünün. Bu şantiyelerin beton dökümü, kalıp çakılması ve demir döşenmesi aynı zamana denk gelme ihtimali çok yüksek. Bu nedenle şantiye şefinin 5 ayrı yerde işleri yürütmesi hem sakıncalı hem de fiziken çok mümkün değil. Her durumda şantiye şefinin inşaatta bulunması zorunlu. Fakat inşaat şefinin 5 ayrı yerde bulunması yönetmelikteki zorunluluğu tam hayata geçirmesine engel oluyor. Yapıların güvenli ve depreme dayanıklı olması, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulanması sağlamak için 'Her şantiyeye bir şef' kampanyasını başlattık" açıklamasında bulundu.

İnşaat mühendislerinden Her şef bir şantiyeden sorumlu olsun talebi!

ŞANTİYE ŞEFİNİN İNŞAATTA BULUNMASI ÇOK ÖNEMLİ

Kampanyanın özelikle mezunların artmasından kaynaklı işsizliği de engelleyeceğine dikkat çeken Aksungur, hayata geçmesi durumunda istihdam sağlanacağını da belirtti. Şantiye şefinin inşaatın başında durmamasının birtakım sorunlar teşkil edeceğine vurgu yapan Aksungur, "Yapılar doğru düzgün dizayn edilemez. Sevk ve idaresi uygun olamaz. Çok iyi kontroller yapılması lazım. Bu saydığım uygulamalar işçilerin inisiyatifine bırakılamayacak kadar hassas konulardır. Şantiye şefinin inşaatta bulunması hem kendi açısından hem de mal sahibi açısından verimliliği arttırmak açısından çok önemlidir" dedi.

İnşaat mühendislerinden Her şef bir şantiyeden sorumlu olsun talebi!

5 FARKLI İNŞAATA BAKABİLECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM

Şantiye şeflerinin en çok dikkat etmesi gereken hususun iş güvenliği olduğunu ifade eden şantiye şefi Kaya Vurankaya (25), "Kendi adıma konuşmam gerekirse 5 farklı inşaata bakabileceğimi düşünmüyorum. Meslektaşlarımın da yetişiyor gibi görünüp, yetişemeyeceklerini düşünmekteyim. 1 bloktan oluşan bir şantiyede çalışıyoruz. Burası da çoğunlukla zamanımızı alan, iş yükü yüksek bir yer. Burada kazaların hiç olmaması için elimizden gelen verimliliği çok yüksek tutmamız gerekiyor. 5 tane şantiyeye bakarak bu saydıklarımın yapılabileceğini kendi adıma düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

2021'de inşaat yatırımları azaldı mı? 


Geri Dön