19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü bankaların faiz indirimine gitmesiyle canlanacak!

İnşaat sektörü bankaların faiz indirimine gitmesiyle canlanacak!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, bankaların faiz oranlarında indirimine gitmesiyle konut satışlarının artacağını belirtti.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, bankaların faiz oranlarında indirimine gitmesiyle konut satışlarının artacağını belirterek, "Konut kredisi faiz oranları 0,90 seviyelerine gelirse piyasa yüzde 20'ye varan oranda canlanır." değerlendirmesinde bulundu. 


Tellioğlu, yazılı açıklamasında, faiz oranlarının konut satışlarını hareketlendirmek için çok önemli bir faktör olduğunu kaydetti. 


Merkez Bankasının, üst üste dört kez faizi indirdiğini anımsatan Tellioğlu, buna karşın konut kredisi faizlerinde şimdilik beklenen indirimin yaşanmadığına vurgu yaptı. 


Konut kredisi faiz oranlarında düşüş yönünde değişim olmaması durumunda konut sektöründe durgunluk yaşayacağına dikkati çeken Tellioğlu, şunları kaydetti:


"Bankalardaki konut kredisi faiz oranları hala isteğimiz seviyeye gelmedi. Bankaların da konut kredilerinde olası bir indirime gitmesi, konut satışlarında canlılığın ortaya çıkmasını sağlayacak. Vatandaşlar, konut faiz oranının yüzde 1'in altına düşmesini bekliyor. Konut satışlarındaki durgunluğun sebebi konut kredi faiz oranlarının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Sektördeki durgunluğun ortadan kalkması için bankaların indirime gitmesi şart oldu. Piyasalar ancak bankaların faiz indirimine gitmesiyle canlanacaktır. Bunun başka yolu yok. Yüzde 0,90 civarında olan konut kredisi faiz oranları piyasalara canlılık getirecektir. Kısa sürede piyasa hareketlenir. 0,90 seviyelerine gelirse piyasa yüzde 20'ye varan oranda canlanır."


AA



Haber  Ankara  Ticaret Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Merkez Bankasının açıkladığı faiz kararı ile bugün açıklanan konut satış istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye genelinde konut satışlarının 2016 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 oranında artarak 114 bin 800 olduğunu ifade eden Tellioğlu, "Rakamların aldatıcı olmaması gerek. Piyasanın genelde durgun, rakamlar ilkbahar ve yaz aylarındaki inşaat ve konut hareketliliğinden kaynaklı olumlu bir gelişme olarak görüldü. Fakat inşaat sektörünün bu haliyle bu manada sürdürülebilir bir trendde olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı oranına göre yüzde 11.6 oranında azalma göstererek, 35 bin 423 rakamında kaldı. Toplam konut satışlarındaki payın yüzde 30.9 şeklinde gerçekleşmesi konut kredi faizlerinin yüksek olduğunun en büyük delilidir" açıklamasında bulundu. 


Tellioğlu, konut piyasasına büyük bir darbe vuran konut kredisi faizlerinin düşmemesi durumunda, tüm dünyadaki inşaat firmalarının zora gireceğini belirterek, "Satış yapamayan ve finans desteği alamayan firmalar yeni projelerini de erteleme sorunuyla karşı karşıya kalacak" dedi. 


Faiz oranlarının konut satışlarını hareketlendirmek için çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen İMKON Başkanı Tellioğlu, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. Ancak TCMB'nin faiz oranlarını düşürmesi konut kredisi faizlerinde şimdilik beklenen indirim etkisini yaratmadı. Konut kredisi faiz oranlarında düşüş yönünde değişim olmaması konut sektöründe durgunluğa neden oldu. Bankalardaki konut kredisi faiz oranları hala isteğimiz seviyeye gelmedi. Bankaların da konut kredilerinde olası bir indirime gitmesi, konut satışlarında canlılığın ortaya çıkmasını sağlayacak. Vatandaşlar, konut faiz oranının yüzde 1 'iıı altına düşmesini bekliyor. Sektördeki durgunluğun ortadan kalkması için bankaların indirime gitmesi şart oldu" dedi. 


Ankara Ticaret Gazetesi


Geri Dön