24 / 04 / 2024

İnşaat sektörü Boğaz’da canlandı!

İnşaat sektörü Boğaz’da canlandı!

Çevre Bakanı Kurum ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na yönelik açıklamasında “Üsküdar’da bin 849 konutu başlattık, yatay mimariye, Boğaz’ın siluetine uygun mimariyi yapacağız” dedi. Ancak özellikle Çengelköy’de kadraja giren tablo ‘sokaktaki durumun’ farklı olduğunu ortaya koydu...



Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Eylem Planı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. Bakan Kurum, "53 farklı ilimizde ilan ettiğimiz 281 alanda çalışmalarımıza başladık. Bu alanlarda 1 milyon 166 bin bağımsız birimin dönüşümünü başlatmış olduk. Bu kapsamda belediyelerimize ve vatandaşlarımıza 11 milyar lira kaynak sağlandı. Yapı Denetim sisteminde bugüne kadar 730 bin binamızı denetledik. Bu binalarda yaklaşık 5 milyon 500 bin bağımsız birimimiz var. Hala inşaatı süren 393 bin binanın denetimine de devam ediyoruz. Bu yapılarda da yaklaşık 3 milyon bağımsız bölüm var. 1999’dan beri 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağladık. Devam eden inşaatların da tamamladığımızı düşünürsek nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45’ine, 35 milyona ulaşmış olacağız" diye konuştu.

Karar'da yer alan habere göre; Kurum, "Herkes kendi mahallesinde, komşularıyla birlikte, alıştığı, benimsediği çevreden kopmadan dönüşüme katılmak istiyor. Biz de önceliğimizi yerinde dönüşüme verdik. İkincisi gönüllü dönüşüm yapmak zorundayız. Vatandaşımızın rızası olmayan hiçbir kentsel dönüşüm projesini yapmayacağız, yaptırmayacağız" ifadelerini kullandı.

Kurum, konuyla ilgi şunları söyledi; "Dönüşümü 4 ana başlık altında topladık. Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü. Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü. Bize emanet olarak bırakılan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve bu alanların yenilenerek, ihya edilerek dönüşüme tabi tutulması, gelecek nesillere net bir şekilde aktarılmasını sağlayacak tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü süreci. Şehrin içinde kalmış artık çöküntü haline gelmiş hem vatandaşımıza hem de esnafımıza tam anlamıyla hizmet veremeyen ve şehrin ihtiyaçlarını bu anlamda karşılayamayan sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü"

YILDA 30 BİN KONUT DÖNÜŞECEK

Kurum şöyle devam etti: "Hedefimiz dönüştürülmesi gereken 6.7 milyon konuttan, acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun dönüşümünü 5 yıl içerisinde sağlamak. Ve bu çerçevede 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız. 2023’e kadar da bakanlığımı  TOKİ  eliyle de bu 300 bin konutun en az yüzde 10 ile 15’ini her yıl yapacağız. Yani her yıl 30 bin konutun dönüşümünü bakanlık olarak biz belediyelerimizle birlikte yapacağız. Ve 5 yıl içinde de en az 200-250 bin konutla bu sürece katkı sağlamış olacağız. Bugün itibariyle, yıl içerisinde temeli atılan konutlarımızla birlikte, 25 bini İstanbul’da olmak üzere tüm Türkiye’de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecini şu an itibariyle başlatmış bulunuyoruz"

Bakan Kurum, imar barışına da dikkat çekerek, imar barışından faydalanan vatandaşlara yapılarını güçlendirebilmeleri için mevzuat çalışması yapacaklarını söyledi. Kurum, bu çerçevede her yıl 50 bin konutun güçlendirileceğini ifade etti.

Kentsel dönüşümden bahsederken İstanbul Boğazı’nın tepelerinde çok katlı binalar hızlanmaya başladı. Boğaz hattında yatay mimariden bahsederken yapılan yapıların bununla alakası olmadığı görüldü. Çengelköy’de yatay mimari yapısı birden çok katlıya döndü. Daha önce boğazın siluetini bozmamak için yeni yapılan inşaatlara 2.5 kat imar veriliyordu, ancak bazı bölgelerde 6 katlı yeni inşaatlar yükseldi.

Bakan Kurum dün yaptığı ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ açıklamasında Üsküdar ile ilgili şunları söyledi; "Hâlihazırda, Üsküdar’da bin 849 konutu başlattık, yatay mimariye, Boğaz’ın siluetine uygun mimariyi yapacağız"

2017'de alınan kararla Üsküdar’da Boğaz’ın siluetini etkileyen mahallelerde 2 katlı binalar emsal artışıyla 6 kata çıkarılmış ve bu planla Beylerbeyi, Burhaniye, Kandilli, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Küplüce, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye mahalleleri yeniden planlanmıştı. Ardından yeni bir planlamayla birlikte 5 kata kadar çekileceği açıklanmıştı.

8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı!
 


Geri Dön