25 / 04 / 2024

İnşaat sektörü istihdamda büyüme gösteriyor!

İnşaat sektörü istihdamda büyüme gösteriyor!

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Türk yapı sektörünün yıllık performansına dair en geniş değerlendirmeyi sunan 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2014" için yapılan çalışmalarda sektörle ilgili bazı bulgular netleşmeye başladı...



"İnşaat sektörü istihdamda büyüyor" Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Türk yapı sektörünün yıllık performansına dair en geniş değerlendirmeyi sunan 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2014" için yapılan çalışmalarda sektörle ilgili bazı bulgular netleşmeye başladı. 2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yüzde 3,5-4,0, yapı malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5,0, yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 10-12 arasında büyümesi öngörülüyor. 


Elde edilen ilk belirlemelere göre, ekonomi ve inşaat sektörü 2014 yılı ilk yarısında küçülürken, inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde gerçekleşti. 

Sektör Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olmayı sürdürüyor. 


Türk Yapı Sektörü Raporu danışmanı Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan çalışmada; Ekonominin lokomotiflerinden inşaat sektörünün 2014 yılı ilk yarısında yüzde 3,8 büyüdüğü ve ekonomide uygulanan politikalar ile inşaat sektöründeki büyümenin yavaşladığı vurgulanıyor. 


İnşaat sektörünün 2014 yılını ise yüzde 3,5-4,0 arasında büyümeyle kapatacağı öngörülüyor. Raporla ilgili ön değerlendirmelere göre ekonomide uygulanan iç talebi sınırlayan politikaların konut satışlarını etkilediği belirtiliyor. 2014 yılının ilk yansında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerileyerek 524.776 adet oldu. Yabancıların konut alımı ise aynı dönemde yüzde 62,5 artta ancak 8.507 adette kaldı. 


Değerlendirme nasıl? 

Türk Yapı Sektörü Raporu 2014 için yapılan çalışmalarda, 2014'ün son çeyreğine girilirken elde edilen bazı önemli bulgu ve değerlendirmeler şöyle: Dünya ekonomisi ve inşaat sektörü: Gelişmiş ülkelerde büyüme, gelişenlerde daralma Dünya ekonomisi 2014 yılında özellikle gelişmiş ülkelerdeki toparlanma ile birlikte 2013 yılından daha hızlı büyüyor. Geçen yılın ilk yansında yüzde 2,4 olan dünya ekonomisindeki büyüme 2014 yılın ilk yansında yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. ABD ekonomisinde hızlanan ve giderek kalıcı hale gelen büyüme dünya ekonomisi için de ümit veriyor. AB ekonomisi de 2013 yılında başladığı büyümesine devam ediyor. Gelişen ülkelerde ise ekonomik büyümeler yavaşlamakta ve potansiyellerinin alfanda gerçekleşiyor. Gelişmiş ve gelişen ülkelerdeki ekonomik performanslar inşaat sektörüne de yansırken, ABD'de inşaat konut ve gayrimenkul sektörü 2014 yılında hızlı bir büyüme gösteriyor. AB inşaat sektörü de uzun bir aradan sonra yeniden büyüyor. 


Buna karşılık gelişen ülkelerde ise inşaat sektörlerinde büyüme yavaşlıyor. Çin ve Hindistan'da yavaşlayan inşaat sektörlerindeki büyüme, Rusya ve Brezilya'da ise neredeyse durma noktasında. 

2014 -2015 büyüme beklentileri Öte yandan 2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yüzde 3,5-4,0, yapı malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5,0, yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 10-12 arasında büyümesi öngörülüyor. 2015 yılı Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayi açısından ılımlı büyümelerin olacağı bir yıl olacaktır. Seçim yılı olması ile kamu altyapı yatırımlarının hızlanabileceği bir yıl olacaktır. 2015 yılında mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde ekonomide yüzde 4,0, inşaat sektöründe yüzde 4,0-5,0 arası ve inşaat malzemeleri iç pazarında da yüzde 10-12 arası bir büyüme bekleniyor.


Mustafa ÇUKUR-Yenigün Gazetesi



Geri Dön