19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü kentsel dönüşümü bekliyor!

İnşaat sektörü kentsel dönüşümü bekliyor!

Koronavirüs salgını nedeniyle frene basan inşaat sektörü, yeni projeleri hayata geçirmek için kentsel dönüşümü bekliyor.



Pandemi Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünü derinden etkiledi. 2021'e umutlu bakan inşaat sektörü kentsel dönüşüm projelerini beklemeye başladı. Bursahakimiyet'in köşe yazarlarınsan Namık Göz bugünkü yazısında inşaat sektörünün kentsel dönüşüm sürecine olan bakışını kaleme aldı. İşte Göz'ün o yazısı...

2019'de ekonomik daralmanın etkisiyle durgunluğa giren sektör, umudunu 2020'ye bağlamıştı. Ancak, koronavirüs tüm beklentileri boşa çıkardı. Yaz aylarında düşük faiz kampanyaları ise saman alevi gibi geçici oldu.

Eldeki stokları satan müteahhitler, sektörü canlandıracak yeni projelere başlayamadı. Bunun en önemli nedeni ise girdi maliyetlerindeki artış ve faizlerin yükselmesi oldu.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'a 2020 değerlendirmesini ve 2021'den beklentilerini sorduk.

Albayrak'a göre de pandemi tüm beklentileri boşa çıkardı. Sektör şu anda sanki bulanık sudaki gibi geleceği göremiyor. Göremeyince de planlama ve yatırım yapamıyor. Arz-talep dengesi bozuldu. Kimse yeni projeye cesaret edemiyor. Fiyat belirsizliği ve yüksek faiz ise bunun en önemli nedeni.

Önümüzdeki süreçte yüksek faiz nedeniyle durgunluğun devam edeceği beklentisi var. 

'Kimse bu faiz oranıyla kredi kullanıp ev almaz' diyen Albayrak, şöyle devam etti:

"İnsanlarda gelecekle ilgili sağlık kaygıları ön planda. Bursa'nın geçmiş yıllardaki potansiyeli harekete geçmiş değil. Projelerden yapı denetim şirketlerinden takip ediyoruz. Yatırımlar dörtte bir seviyesinde. 2016'yı baz alırsak o seviyelere çıkabilmek için en az bir buçuk -iki yıl geçmesi gerekiyor. İnşaat sektörü kendi başına bir sektör değil. Müşterimiz tüm sektörler. Tarım otomotiv tekstil iyi olacak ki bizden talep olacak"

İnşaat sektörü kentsel dönüşümü bekliyor!

Sektörün umudu 2021'de ivme kazanması beklenen kentsel dönüşüm projeleri. Geçen sonbaharda kurulan TBMM deprem zararlarını azaltma komisyonu üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ile görüştüklerini kaydeden Albayrak, komisyona verilmek üzere önlemler ve kentsel dönüşüm projeleriyle rapor hazırladıklarını söyledi.

Komisyonun kentsel dönüşümle ilgili bir alt yapı oluşturmasını ümit ettiklerini kaydeden Albayrak, “İnşaat sektörünün canlanmasının en önemli ayaklarından biri kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm iyi planlama ile başlarsa inşaat ve buna bağlı 250'ye yakın sektör alt sektör de canlanır” dedi.

İnşaat sektöründe 'yeni yıl' umudu!


Geri Dön