16 / 04 / 2024

İnşaat sektörü kredi kampanyası bekliyor!

İnşaat sektörü kredi kampanyası bekliyor!

İnşaat maliyetlerindeki artışların sabırları zorladığına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



İnşaat maliyetlerindeki artışların sabırları zorladığına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Dünya Gazetesi'nden Zehra Oruç'un haberine göre; İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, “Müteahhitlik sektörünün iş bırakması, üretimi durdurması çağrılarını son derece haklı bulsak da, müteahhitler olarak vicdanımızla aklımız-mantığımız arasında kalmış durumdayız. Ancak kimse müteahhitler nasılsa üretimlerini durdurmaz, tüm bu zamları sineye çeker sanmasın, sabrımızı sınamasın” diye konuştu. 

İnşaat sektörü kredi kampanyası bekliyor!

İnşaat sektörünün uzun bir zamandır sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Mustafa Andıç, bütün dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuz etkilere ek olarak son dönemde özellikle inşaat maliyetinde demir ve çimentonun başını çektiği dövizdeki yükselişi geçen zamların, inşaat sektörünün 250 alt sektörünü, ülkemizin kanayan yarası kentsel dönüşümü ve kamuya iş yapan müteahhitleri iş yapamaz duruma getirdiğine dikkat çekti. Bursa’da inşaat sektörünün öncü firmalarını aynı çatı altında bir araya getirem, sektörün problemlerini hemen her platformda çözüm önerileriyle beraber açıklayan, şehrin ve ülkenin faydası için projeler hayata geçirme amacı olan İMSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, sektördeki son duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

“İnşaatlara devam kararını gözden geçiriyoruz”

Maliyet artışları gerçek değerlerine gelmediği durumda inşaatlara devam kararlarını bir daha değerlendireceklerini belirten Andıç, şunları kaydetti:

“Yıllık inşaat maliyet artışı yüzde 50 iken, inşaat maliyetlerinin ana kalemlerinden olan demir, çimento, yalıtım malzemeleri, mdf-sunta, cam fiyatları yüzde 100’e yakın artmıştır. Burada özellikle ithal girdisi daha az olan çimento ve cam fiyatlarındaki bu artışlar izaha muhtaçtır. Müteahhitlik sektörü olarak, bize malzeme sağlayan herkes maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtabilirken, bizler bunu fiyatlarımıza tam olarak yansıtamadığımız için özkaynaklarımızdan harcayarak istihdamımızı korumaya, vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmaya çabalıyoruz. Ancak, bugün itibariyle arsa temini, inşaat yapımı ve finasman maliyeti çerçevesinde oluşan genel artışlar, müteahhitlik mesleğinin yapılamaması sonucunu beraberinde getirmektedir. Yeni ruhsat sayılarındaki ciddi düşüşler bunun en büyük kanıtıdır. İnşaatlarda çalışan ve olası iş verilememesi durumunda başkaca bir sektörde çalışma yatkınlığı olmayan 2,5 milyona yakın personel ve bu grubun geçimini sağladığı 10 milyonluk hane halkı gerçekten ekonomik anlamda zor bir süreç yaşamaktadırlar. Maliyet artışları gerçek değerlerine inmediği takdirde, biz de inşaatlara devam kararımızı bir daha değerlendirmek durumunda kalacağız.”

İnşaat sektörü kredi kampanyası bekliyor!

Rekabet Kurulu’na çağrı…

Kentsel dönüşümün bu maliyet yükselişleri ve belirsizliklerle gerçekleştirilemeyeceğine vurgu yapan Andıç, vicdanla mantık arasında kaldıklarını dile getirdi. Rekabet Kurulu’na da çağrıda bulunan Andıç, “Müteahhitlik sektörünün iş bırakması, üretimi durdurması çağrılarını son derece haklı bulsak da, müteahhitler olarak vicdanımızla aklımız-mantığımız arasında kalmış durumdayız. Ancak kimse müteahhitler nasılsa üretimlerini durdurmaz, tüm bu zamları sineye çeker sanmasın, sabrımızı sınamasın. Döviz artışını bahane ederek zam yapıp, döviz düşünce fiyatları indirmeyen, sadece kendi riskini ortadan kaldırmayı hedefleyip aynı gemide olduğumuzu unutan bazı malzeme üreticisi paydaşlarımıza karşı, fırsatçılık, keyfiyet ve istismar iddialarının açığa kavuşturulması için Rekabet Kurulu’nu göreve davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

İnşaat sektörü kredi kampanyası bekliyor!

“Gecikmeksizin bir gayrimenkul kredi kampanyası yapılmalı"

Açıklamasında bazı tavsiye ve önerilerde bulunan Başkan Andıç, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“İçinde bulunduğumuz bu dönem için önerimiz, gecikmeksizin bir gayrimenkul kredi kampanyası yapılması ve fiyat artışlarının dizginlenmesidir. Bunu yaparken de, artık ikinci el konutları desteklemektense, sıfır konutlara ek olarak yine ilk el olmak şartıyla, ofis ve ticari gayrimenkul satışlarının da bu indirimlerden faydalandırılmaları hem kaynaklarımızın daha doğru kullanılması, hem de ekonomimizin gerçek anlamda desteklenmesi için çok önemlidir. Ayrıca, taahhüt işleri yapan meslektaşlarımız için fiyat farkı kararnamelerin gecikmeksizin ve güncel fiyat artışlarının gerisinde kalmayacak şekilde çıkarılması da, bizler için büyük önem taşımaktadır.”

İnşaat malzemelerinde zam fırtınası!

İnşaat malzemelerinde 'zam' krizi!


Geri Dön