24 / 04 / 2024

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor? İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyelerinin bir araya geldiği toplantıda sektörün problemleri ve 2022 öngörüleri konuşuldu...



İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri kahvaltıda buluştu. Dünya Gazetesi'nden Zehra Oruç'un haberine göre; 2021 yılı değerlendirmesinin ve 2022'yle ilgili beklentilerin açıklandığı toplantıya İMSİAD Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de katılım gösterdi.

Ödünç toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, son 2 senedir salgın sebebiyle inşaat sektörünün hem imalat, hem de satış tarafında bir duraklama yaşadığını vurgulayarak 2020-2021 yıllarında imalatlarını durduran firmaların, 2022'de satışlarını yükselteceklerine inandığını belirtti. 

Satıştan önce satış yapılacak ürünlerin inşa edilmesi gerektiğine ve bunları da İMSİAD üyelerinin yapacağına dikkat çeken Ödünç, "Gerek döviz kurundaki dalgalanmalar, gerekse imalat zincirindeki eksikliklerden dolayı fiyatlar çok arttı. Önemli olan bunların makul bir düzeyde kalması. Bunu da 3-4 ayda dengelemek mümkün değil. Bahar aylarıyla birlikte yılın ikinci yarısı itibarıyla imalat sürekliliği devam etmeli. Yine kamu sektöründe çalışanlar da maliyet artışlarından etkilendi. Haziran ayı itibarıyla fiyat farkı uygulaması gerçekleştirildi. Bunun yeterli olup olmadığı konusunda eleştiriler olabilir ama bir yerden de başlamak gerekir" şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

İSTİKRAR İSTİYORUZ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç da yatırımcı olarak dertlerinin ürettiklerini satabilmek olduğuna vurgu yaparak, Kasım-Aralık ayında satışların yükslediğini dile getirdi. Andıç, şunları kaydetti:

"Geçen seneyi 1 milyon 492 bin konut satışıyla kapadık. Ama burada ayrıntılar önemli. İpotekli satışlar son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Birinci el satışlarda azalma, ikinci el satışlarda artış görüyoruz. Demek ki vatandaşın alım gücünde ciddi bir düşüş var. Ancak ikinci el satışların artışı, inşaat sektörünün 250 alt sektörünü harekete geçirmeyen satışlar olduğu için bizim sektörümüzü memnun etmiyor. Çünkü sıfır konut satışları yapılmadıkça istihdam- katma değer sağlanamaz, sektörümüzün çarkları dönmez. Son dönemde bizi en çok yoran ise malzeme fiyatlarındaki artış. Çünkü maliyet hesabı yapıp, satış fiyatlarını belirleyemiyoruz. Biz artık bu nedenle istikrar istiyoruz. Öte yandan yabancıya konut satışlarında artış var ve geçen yılı 58 bin satış ile kapattık. Bu sene bu oranın daha da artacağını düşünüyorum. Ama bu pastadan Bursa, istenilen ölçüde pay alamıyor."

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

SİYASET ÜSTÜ BİR DURUM HALİNE GELDİ

Andıç, Mudanya Güzelyalı'daki imar iptallerinden ortaya çıkan mağduriyetin altını çizdiği toplantıda, İMSİAD olarak bu konuda ciddi çalışmalar sürdürdüklerini aktardı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Bursa milletvekilleriyle Ankara'da bu konuya ilişkin görüşmeler yaptıklarını belirten Andıç, 10 bin insanın mağdur olduğu bu durumun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Andıç, artık yaşanan mağduriyetin siyaset üstü bir konu olduğuna vurgu yaparak, kış aylarında 10 bin kişinin oturmaya hazır evlerine giremediklerine dikkat çekti. 

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

HİÇ KİMSE TEK BAŞINA BU SÜRECİ TAMAMLAYAMAZ

Taahhüt müteahhitlerinin daha da zor durumda olduğunun altını çizen Andıç, "Sadece bakır malzemelerinde 10 katı aşan, demirde yüzde 300, çimentoda da yüzde 400 gibi fiyat artışı var. Bunlar, taahhüt firmalarını gayrimenkul firmalarından daha da fazla etkiledi. Eğer demir yoğunluklu bir ihale aldıysanız yüzde 300 artışı yönetebilmek oldukça zor. Tüm bunlara baktığımızda sektörün gün geçtikçe daraldığını görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Sektörün istikrar beklemesi sebebiyle yatırımlara ara verme düşüncesinde olduğuna vurgu yapan Andıç, bunun da istihdama olumsuz yansıdığını dile getirdi. 

Andıç, "Fiyat artışları nedeniyle artık ortak satın alma konu başlığını açmak istiyorum. Bazı önlemleri almamız lazım. Bu dönemde hiç kimse tek başına bu süreci tamamlayamaz. Devletimiz bazı imtiyazlar sağlamalı. Malzemeciler, üreticilerimiz destek vermeli. Herkes kârlarını minimize etmeli. Özellikle yurt dışına inşaat ham maddesi ihracatı yapan firmaların iç piyasa ihtiyaçlarını göz ardı etmemesi lazım. Bu konuda devletin yapması gereken şeyler var. İhracı kayda bağlı ürünlerin kapsamının genişletilmesi lazım. Çünkü seramik başta olmak üzere birçok malzemeye erişmekte zorluk yaşıyoruz" açıklamasında bulundu. 

İnşaat sektörü yatırımlara ara mı veriyor?

İŞ BİRLİĞİ YAPMAK ŞART

İMSİAD Başkan Yardımcısı ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Şeref Demir ise maliyetleri minimize etmek gerektiğine vurgu yaptı. Arsa temini, işçi davaları ve yapı denetim maliyetleri gibi pek çok problemleri bulunduğunu aktaran Demir, sorunların çözülmesi amacıyla güçlü iş birliği yapmanın şart olduğuna dikkat çekti. 

Demir, "Arsa konusunda ciddi sıkıntımız var. Fiyat artışları kentsel dönüşüm projelerini de etkiledi. Bunu aşabilirsek aslında arsa sorununu da çözmüş olacağız. Bir de tabii ülkemizin deprem gerçeği var. Biz bu konuda BTSO ve akademik odalarla birlikte bir çalışma yaptık ve bir manifesto hazırladık, kamuoyuna önerilerimizi sunduk. Kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 10 teminatın kaldırılmasını istiyoruz. Öte yandan kentsel dönüşümde zihniyetin de değişmesi lazım. Vatandaşın katkısı olmadan bu projeleri gerçekleştiremeyiz. Kentsel dönüşüm projelerine kamu da vatandaşa uygun kredi imkanı sağlayarak destek vermeli" şeklinde konuştu.

İlave fiyat farkı düzenlemesi inşaat sektörü için hayal kırıklığı oldu!

Konutta talepler değişti, sektör dönüştü!

Memur zamlarında şok! Enflasyon nasıl etkiledi?

İkinci el araçlar için tarih verildi! Fiyatlar yüzde 50 düşecek!


Geri Dön