26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe Antalya'nın yeni merkezi Muratpaşa oldu!

İnşaat sektöründe Antalya'nın yeni merkezi Muratpaşa oldu!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, kentte 2013 yılında konut satışlarında rekor kırıldığını belirterek yeni projelerin yapı ruhsatında yüzde 30'luk artış yaşanan Muratpaşa'ya kaydığını söyledi...



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, kentte 2013 yılında konut satışlarında rekor kırıldığını belirterek yeni projelerin yapı ruhsatında yüzde 30'luk artış yaşanan Muratpaşa'ya kaydığını söyledi. 



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, Antalya'da 2013 yılında konut satışında rekor kırıldığını açıkladı. Yapı ruhsatında ise tüm belediyelerde artış yaşandığını kaydeden Budak, " Antalya'da ilk 9 ayda yapı ruhsadannda artışlar yaşanmaya başlandı. Bu artışlardan en dikkat çeken ilçe ise yüzde 30 artış ile Muratpaşa oldu. Geçen yıl 411 yapıya ruhsat verilirken bu yıl 537 yapıya ruhsat verilmiş. Bu da yeni projelerin Muratpaşa bölgesine kaydığım gösteriyor. Geçen yıl Kepez Belediyesi 269 yapıya ruhsat verirken bu yıl 270, Kepez Belediyesi ise 1,447 ruhsat verirken 1.580 yapıyı ruhsat vermiş" dedi. 


Geçen yıla göre ilk 9 aylık dönemde bina sayısında da artış yaşandığım bildiren Budak, "Kepez Belediyesi sınırlarında yüzde 9,2, Muratpaşa Belediyesi'nde yüzde 30,7 ve Konyaaltı Belediyesi'nde yüzde 0,4 oranında artış göstermiştir. Yapı kullanma izin sayısı ise tüm belediyelerde artış göstermiştir" diye konuştu. 


Antalya'nın kredi kullanımının Türkiye ortalaması üzerinde olduğunu belirten Budak, Bu kredilerin hem konut satışım hem de dayanıklı mal tüketimini desteklediğini kaydetti. Bu yıl geçen yıla göre Türkiye kredi kullanımının yüzde 29 arttığım ifade eden Budak, "Antalya'da ise kredi kullanımında yüzde 34'e yakın artış gerçekleşti. Geçen yıl 24 milyar olan kredi hacmimiz 32 milyara çıktı" dedi. Budak konut satışında yılın ilk 9 ayında geçen yıla oranla satışlarda 10 bin konut fazla satıldığını söyledi. 


Antalya'da 2008 yılında 24 bin 800 olan konut satışı rakamının, 2012 yılında 34 bin 555'e ulaştığım hatırlatan Budak, "2011 yılında Antalya'da toplam 35 bin 451 konut satışı gerçekleşmişti. 2012 yüında ise bu sayı 2,5 gerileyerek 34 bin 555' düştü. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde ise konuş satışı 44 bin 140'a ulaştı. Ekim ayında Antalya için satılık konut fiyatı 524, 50 dolar oldu. Şimdiden geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 28 artış yaşandı. Bu artış bir çok sektörde de canlanma yarattı" diye konuştu. Antalya genelinde 13 bin 889 konutun satış sonucu el değiştirdiği kaydeden Budak, ipotekli konut satış sayısının 4 bin 991 olarak gerçekleştiğini, toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının yüzde 35,9 olduğunu bildirdi. 


Türkiye'nin yeni dönemde büyüme hedefinin iç tüketimle değil ihracatla olduğunu hatırlatan Budak, "Şimdi kredi kullanımına, kredi kullanımına ve kartla taksitli satışlara sınır geliyor, dolayısıyla bu sınırlamalar gelirse iç piyasada bu yılı arayabiliriz" dedi. Budak, gelecek yıl faiz artışının da gündeme geleceğini belirterek, dövizle çalışan şirketleri uyardı. 


Yabancıya mülk satışında ilk sırayı Ruslar alıyor 


Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Emlak Meslek Komitesi Temsilcisi Halil Ersoy: 2013 yılının ilk 9 ayında 7 bin 519 yabancıya ev satıldı. 70 ülkeden kişiler Antalya'da ev aldı. En fazla ilgi Rusya'dan: Bin 294 Rus aile kentte ev sahibi oldu. 619 Alman, 482 İngiliz, 381 Danimarkalı, 361 Finli, 243 Belçikalı, 239 Kazak, 234 Hollandalı ev satın aldı. 

Yabancılar yoğun olarak Muratpaşa ve Konyaaltı belediyelerine bağlı bölgeleri tercih etti. Mütakabiliyet yasasının çıkması ile yabancılara mülk satışından en fazla İstanbul, Ankara'nın faydalandı. İstanbul,  Ankara  doğru projeler yaptılar ve yabancılara toplu satışlar gerçekleştirdi. Proje bazında binalar yaptıkları için satışlar da bir o kadar kolay oldu. Antalya yeterince tanıtım ve proje bazlı bina yapılmadığı için bu yasadan çok fazla faydalanamadı. 


Eski konutların yerine yeni siteler yapıldı 


ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, kentte diğer yıllara göre 2013 yüında daha fazla konut satıldığım belirterek, 'Yılın ilk 3 ayında konut kredi faizleri düşük olduğu için konut satışlarında artış yaşandı. İleriki dönemlerde kredi faizlerinin yükseleceği öngörülüyordu. Bu yüzden de kredi düşükken herkes konut kredisi çekerek ev sahibi oldu. Antalya'da havuzlu bahçeli siteler inşa edümeye başlandı. Eski konutların yerine yeni siteler yapüdı. Her kesime uygun alternatif konudar sunuldu. Bu etkenler konut satışını artırdı" dedi. 


Duygu ŞAHİN DURMAZ/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön