19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe milli gelir beklentisi!

İnşaat sektöründe milli gelir beklentisi!

Ankara'da konut sektöründe projeler gerçekleştiren Elit Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, son dönemlerde hızlı gelişmeler kaydeden Türkiye'de milli geliri artırabilmek için ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi.




Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Türkiye'nin milli gelirinin 800 milyar doları aşacağına dair öngörüsüne, Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü temsilcilerinden destek geldi. Sektör temsilcileri, milli gelirin artmasıyla gelecekte markalı ve lüks projelerin artış göstereceğini kaydederek, bu gelişmeden de çok sayıda sektörün besleneceğini bildirdi. 

Ankara'da konut sektöründe projeler gerçekleştiren Elit Yapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, son dönemlerde hızlı gelişmeler kaydeden Türkiye'de milli geliri artırabilmek için ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. 

Bu anlamda Bakan Yılmaz'ın 800 milyar dolarlık milli gelir öngörüsünü inşaat sektörü olarak çok önemsedikleri ve bu hedefe hızla ulaşılacağını anlatan Yıldızhan, milli gelirde gözlenen artışın inşaat sektörüne de olumlu yansıyacağına işaret etti. 

Gelir düzeyinin artmasıyla yaşam kalitesinin de yükseldiğini kaydeden Yıldızhan, mevcut yapı stokunun da yenilenme ihtiyacı duyduğunu belirtti. 

Yenilenme sürecinde insanların daha akıllı ve yaşam alanı sunan konutlara yönelmeye başladığını ifade eden Yıldızhan, "Gelir arttıkça istekler de farklılaşıyor. Öyle ki önceden başını sokacağı evin hayalini kuranlar, artık yaşam alanlarıyla ön plana çıkan konutları kurguluyor. Çünkü insanlar artık evlere ödedikleri paranın hakkını almayı bekliyor. Bu nedenle de marka konut projelerine ilgi artıyor. Milli gelir ile birlikte önümüzdeki süreçte marka konut firmalarının sayısı daha da artacak" dedi. 

Artık opsiyonel ve pahalı olan hizmetlerin standarda döndüğünü ifade eden Yıldızhan, şunları kaydetti: • "Önceden tüm evlerin pencereleri ahşap doğramaydı, şimdi PVC'siz ev göremezsiniz. Ebeveyn banyosu bile lüks görülürken, artık olmazsa olmazlar arasına girdi". "Pahâli 'öTarak görülen ürünlerin standarda dönüşmesi bizi de hep daha iyisini yapmaya itiyor. Konut alacaklar kaliteye bakmaya devam ettikçe biz sektör temsilcilerini de daha özel neler yapabilirizi düşünmeye itiyor. 

MiÜi gelirin artmış olması, gelecekte markalı ve daha lüks konutların artmasını sağlayacak. Kentsel dönüşüm hız kazanacak. Böylece çok sayıda sektör beslenecek ve ekonomik döngü de başarıyla sağlanacak" Türk inşaat sektörünün 500'e yakın kulvarı beslediğini bildiren Yıldızhan, böylesine önemli bir sektörde ciddi sıkıntılar da yaşandığını bildirdi. 

Bu sıkıntıların başındaysa inşaat sektöründen beslenen alt sektörlerdeki istikrarsızlıkların yer aldığına işaret eden Yıldızhan, şöyle devam etti: "Açıkçası ben de dahil neredeyse hiçbir sektör temsilcisi yerli ürün kullanmıyor, ithal ürünler tercih ediliyor. Bu da Türk ekonomisine zarar veriyor. Örneğin, yerli bir mutfağın fiyatıyla ithal bir mutfağm fiyatı aynı. Böyle olunca Türk inşaatçılar da ithal mutfağı tercih ediyor. Bu da sektörün yerli üründen kaymasına ve milli döngünün bozulmasına neden oluyor. Sektörün de kendisini yenilemesi gerekiyor. Bu gelişime ayak uydurmak için sektörün de kendine çeki düzen vermesi şart.


Ankara Başkent Gazetesi


Geri Dön