27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründeki canlılık önümüzdeki 20 sene devam eder!

İnşaat sektöründeki canlılık önümüzdeki 20 sene devam eder!

Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde konuşan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “7.5 milyon bina da yenilenmeli. Bu böyle 20 sene devam eder” dedi. Elmas 1.3 milyon konutun satıldığını belirtti.



Bloomberg HT tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde inşaat sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı. Yılda 1.3 milyon konutun satıldığını belirten KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “7.5 milyon bina da yenilenmeli. Bu böyle 20 sene devam eder” dedi

 

İnşaat sektöründeki canlılık önümüzdeki 20 sene devam eder!

 

Bloomberg HT’nin Türkiye Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, ekonomik dalgalanmaların konut sektöründe etkisinin kısa dönemli olduğunu söyledi. Emlak Konut sponsorluğunda gerçekleşen “Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları” panelinde konuşan Elmas, kentsel dönüşümde 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini bunun da 15-20 yıl gibi bir zaman alacağını belirtti. Moderatörlüğünü Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay’ın yaptığı oturumda KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkam Nazmi Durbakayım ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ali Dumankaya Türkiye'de inşaat sektöründeki gelişmeleri masaya yatırdı.

 

‘İSTANBUL’DA REKABET YÜKSEK’

 

Gayrimenkul sektöründe çok ciddi bir rekabetin olduğunu söyleyen Elmas, “Bu tüketici için iyi. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin konut satılıyor. 7.5 milyon bina da yenilenmeli. Bu böyle 20 sene devam eder. Konut darbeyle küçülmeyen tek sektör. Bu yıl da konut satışlarında yüzde 6-7 oranında üyüme öngörüyoruz” dedi.

 

Ekonominin inişli çıkışlı dönemlerde projektörlerin ilk gayrimenkul sektörüne döndüğünün iddia edildiğini kaydeden Elmas “Ancak TÜIK rakamlarına baktığımızda 20172nin ilk dokuz ayı sonunda konut satışlarında toplamda yüzde 7.5lik büyüme var. İstanbul’da ise bu oran yüzde 5.5. İstanbul’da konut satışlarının hızı, Türkiye ortalamasının biraz altında. Bunun nedeni de diğer illerden daha fazla yatırımcının olduğu İstanbul’da rekabetin yüksek olması” diye konuştu.

 

 

'Oyuncularımız kuvvetli'

 

İnşaat sektöründeki canlılık önümüzdeki 20 sene devam eder!

 

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatarak, “40’ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var” diye konuştu. Yerli ve milli olması açısından gayrimenkul sertifikasının önemine dikkat çeken Yetgin, bu enstrümanların daha fazla yaygınlaşması için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

 

 

'Orta alt gelire konut üretilmeli'

 

İnşaat sektöründeki canlılık önümüzdeki 20 sene devam eder!

 

Habertürk Gazetesi'nin ekinde yer alan habere göre; İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gayrimenkulun alması gereken yol için müteahhitlerin disipline edilmesi ve yüzde 85’lik kesimdeki orta ve orta altı gelirdeki kişilerin alabileceği nitelikteki konutların üretilmesi gerektiğini söyledi. Durbakayım yabancıya konut satışının ihracat kapsamına alınması gerektiğini belirtti. “Müktesep hakkının oturması lazım” diyen Durbakayım yabancıya konut satışında farklılık yaratılması gerektiğini vurguladı.

 


Geri Dön